Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kosterswoning in sobere Expressionistische stijl in Bergen op Zoom

Woonhuis

Drabbestraat 1
4611EB Bergen op Zoom
Noord Brabant

Bouwjaar: 1927
Architect: B.T. Boeyinga


Beschrijving van Kosterswoning in sobere Expressionistische stijl

Inleiding. De KOSTERSWONING werd gebouwd in sobere Expressionistische stijl in 1927 naar ontwerp van architect B.T. Boeyinga. Het pand staat op de hoek van de Drabbestraat en de De Rouckstraat en is aan het kerkgebouw verbonden door het verenigingslokaal van de kerk. De vensters zijn bij een verbouwing rond 1980 vereenvoudigd. Omschrijving. Het tweelaagse hoekpand heeft een schilddak met leien in maasdekking en een eenlaagse uitbouw onder plat dak. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen met rollagen. In de voorgevel aan de Drabbestraat bevindt zich links een gekoppeld tweelichtsvenster. In het midden is een geverniste paneeldeur met verticale vensterstrook gezet. Boven de deur een korte houten luifel op klossen, die doorloopt als uitkragend boeiboord bij de eenlaagse uitbouw. Naast de deur is een kelderraam, in de uitbouw een spleetvenster en op de hoek bij het dak een klein raam. Op de verdieping is direct onder de uitkragende houten gootlijst een laag gekoppeld tweelichtsvenster geplaatst. De linkerzijgevel springt op de linkerhoek halfsteens uit, als een verwijzing naar de erker voor de gekoppelde drielichtsvensters op begane grond en verdieping. De kosterswoning wordt visueel gescheiden maar ook verbonden met het verenigingsgebouw door een brede bakstenen schoorsteen. De rechterzijgevel laat zien, dat het raam hoog in de uitbouw doorloopt. De achtergevel bezit een deur naar de keuken met een tweelichts zijraam daarnaast. Rechts boven in de gevel bevindt zich een tweelichts openslaand raam. Waardering. De kosterswoning is van algemeen belang. Het gebouw is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de ontwikkeling de gereformeerde religie in een katholieke regio. Architectuurhistorisch is het gebouw waardevol vanwege de stijl en de plaats in het oeuvre van de architect Boeyinga. Het kerkelijk erf heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat stedebouwkundig van nationaal belang is. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517065
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kosterswoning in sobere Expressionistische stijl in Bergen op Zoom

Gereformeerde kerk

Bolwerk-Zuid 134
Bergen op Zoom
Inleiding. De GEREFORMEERDE KERK is gebouwd in Expressionistische stijl in 1928 naar ontwerp van B.T. Boeyinga. Het in Bergen op Zoom gerea..

Predikantenwoning

Bolwerk-Zuid 136
Bergen op Zoom
Inleiding. De PREDIKANTENWONING werd gebouwd in sobere Expressionistische stijl in 1927 naar ontwerp van architect B.T. Boeyinga. De woning..

Woonhuis in Expressionistische stijl

Noordsingel 95
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WOONHUIS werd gebouwd in Expressionistische stijl in 1928 naar ontwerp van Leo de Bruyn, in samenwerking met de opdrachtgeef..

Herenhuis werd gebouwd in expressionistische stijl

Faurestraat 41
Bergen op Zoom
Inleiding. Het HERENHUIS werd gebouwd in 1933 in Expressionistische stijl in opdracht van C. Francken. Het hoekpand bevindt zich in het noo..

Winkel-woonhuis

Steenbergsestraat 50
Bergen op Zoom
Inleiding. Het WINKEL-WOONHUIS werd gebouwd in 1893 in opdracht van en waarschijnlijk naar ontwerp van A. v.d. Bergh in Chaletstijl. Het ho..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kosterswoning in sobere Expressionistische stijl in Bergen op Zoom

Foto's (1)