Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Processiepark/grot St. Willebrord in Sint Willebrord

Tuin Park Landgoed

Kerk St. Willebrord (bij)
4710AA Sint Willebrord (gemeente Rucphen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1926

(1 recensie)

Beschrijving van Processiepark/grot St. Willebrord

Inleiding. Achter de St. Willebrordkerk ligt in de bocht van de Pastoor Bastiaansensingel het processiepark met daarin opgenomen een kerkhof en een pad dat met een knik om de kerk heen loopt. De aanleg van het park geschiedde in de periode direct na de gereedkoming van de kerk in 1926. De beelden werden geplaatst tussen 1932 en 1934. Het betreft een Mariabeeld voor de kerk en drie BEELDEN op het kerkhof. De pelgrims die de LOURDESGROT bezochten werden zo in de gelegenheid gesteld om de kruisweg te volgen. Deze zijn in Traditionalistische stijl met elementen van Neo-Gotiek. Omschrijving. In de groene omgeving van het met loofbomen beplante processiepark staan de volgende beelden. Voor de westgevel van de kerk staat in de as van het toegangspad een Mariabeeld. Dit beeld is een copie van het wonderbeeld te Lourdes. Op een hoge gebosseerde sokkel staat het gekroonde beeld. Bij de noordelijke zijkapel, vlak voor de ingang van het kerkhof is een afbeelding van de Piëta. Maria heeft Jezus op schoot, met op de achtergrond een kruis met lijkwade. Dit is een van de drie meer dan levensgrote witte kunststenen beelden die zijn geschonken door de familie Lanslots-Sprundel. Halverwege het kerkhof is een grafleggingsgroep bestaande uit vijf personen. Zij dragen de in lijkwade gewikkelde figuur van Jezus naar een muur met blinde nis, het graf. Aan het einde van het kerkhof staat een als Calvariegroep te benoemen beeldengroep. Op een lage heuvel van brokken bergsteen staan de drie treurende Maria's. Het kruis dat zij bezien is heden, anno 2001, leeg, eens was hierop de gekruisigde Christus bevestigd. Waardering. Het processiepark met beelden is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, met name de ontwikkeling van het katholicisme en de stichting van nieuwe bedevaartplaatsen in het Interbellum. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van processieparken. Het heeft kunsthistorische waarde vanwege de stijl en ornamentiek. De ensemblewaarde is ook gelegen in de hoogwaardige kwaliteit van de beelden en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen en wegen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517060
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Processiepark/grot St. Willebrord
5
Recensie door: ()
Het Processiepark is in 2010 prachtig gerenoveerd, waarbij oude padenstructuren zijn hersteld en beplantingen zijn vernieuwd, geheel in stijl. In het voorjaar van 2012 zijn de nieuwe kruiswegstaties aangebracht. Het geheel van park, Mariagrot en Lourdeskerk mag met recht weer een bedevaartsplaats genoemd worden
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Processiepark/grot St. Willebrord in Sint Willebrord

Lourdesgrot

Dorpsstraat 117
St. Willebrord (Gemeente Rucphen)
Inleiding. De LOURDESGROT werd gebouwd in 1925 en verving daarmee een in 1885 op een andere plaats gebouwde Lourdesgrot. Omschrijving. De..

Kerk St. Willebrord

Dorpsstraat 117
St. Willebrord (Gemeente Rucphen)
Inleiding. De R.K. ST. WILLEBRORDKERK werd in 1925-1926 gebouwd in opdracht van bouwpastoor P. Bastiaansen door architect J.H.H. van Groen..

Vlaamse schuur

Hoge Donk 40
Etten Leur
Inleiding. De VLAAMSE SCHUUR is gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw. Deze stal bevindt zich parallel aan de langgevelboerder..

boerderij

Hoge Donk 40
Etten Leur
Inleiding. Het BAKHUIS is gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw en bevindt zich tegenover de boerderij bij de ingang van het e..

Langgevelboerderij werd gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw

Hoge Donk 40
Etten Leur
Inleiding. De LANGGEVELBOERDERIJ werd gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw. Verbouwingen vonden plaats rond 1900 en 1930 en t..

Kaart & Routeplanner

Route naar Processiepark/grot St. Willebrord in Sint Willebrord

Foto's (1)