Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vlaamse schuur in Sprundel

Boerderij

Ettenseweg 40
4714TA Sprundel (gemeente Rucphen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1875-1900


Beschrijving van Vlaamse schuur

Inleiding. De VLAAMSE SCHUUR is gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw. Bij een latere verbouwing is de karakteristieke inspringing in de plattegrond voor de inrijpoorten rechtgetrokken en dichtgezet met baksteen. Deze schuur bevindt zich haaks achter de langgevelboerderij, ter linkerzijde. Omschrijving. De Vlaamse Schuur heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken uit geteerde houten planken en deels uit handvorm en machinale baksteen. Op het schilddak ligt riet. De gevels zijn voorzien van diverse staldeuren en ijzeren stalraampjes. De korte achtergevel is blind. Het bakstenen deel is voorzien van rechte muurankers. Het inwendige herbergt het oorspronkelijke gebint. Waardering. De Vlaamse Schuur is van algemeen belang. Het gebouwtje heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling, met name de stichting van keuterijen in Noord-Brabant. Het is typologisch van belang als voorbeeld van een kleine boerderij. Het heeft ensemblewaarde, gezien de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorziening, wegen, wateren en bodemgesteldheid. Het complex is belangrijk vanwege de gaafheid van ex- en interieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. Als geheel is het van belang vanwege de typologische zeldzaamheid van een dergelijk klein complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517048
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vlaamse schuur in Sprundel

Bakhuis

Ettenseweg 40
Sprundel (Gemeente Rucphen)
Inleiding. Het BAKHUIS is gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw. Rond 1960-1970 zijn er enkele ramen extra ingezet. Dit bakhui..

Langgevelboerderij

Ettenseweg 40
Sprundel (Gemeente Rucphen)
Inleiding. De LANGGEVELBOERDERIJ dateert uit 1915. Rond 1970 zij enkele ramen in de achtergevel vereenvoudigd en is het interieur deels aan..

De Hoop

Molenerf 2
Sprundel (Gemeente Rucphen)
Molen "De Hoop". Ronde stenen bergkorenmolen van het type bovenkruier. Gebouwd in 1840.

Toren Sint-Johannes de Doperkerk

Hertogstraat 1
Sprundel (Gemeente Rucphen)
Toren van de R.K. Kerk van Johannes de Doper. Rechtopgaand bouwwerk, met natuursteenblokken versierd en door een spitsboogfries afgesloten, ..

Lourdesgrot

Dorpsstraat 117
St. Willebrord (Gemeente Rucphen)
Inleiding. De LOURDESGROT werd gebouwd in 1925 en verving daarmee een in 1885 op een andere plaats gebouwde Lourdesgrot. Omschrijving. De..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vlaamse schuur in Sprundel