Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Langgevelboerderij in Sprundel

Boerderij

Ettenseweg 40
4714TA Sprundel (gemeente Rucphen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1915


Beschrijving van Langgevelboerderij

Inleiding. De LANGGEVELBOERDERIJ dateert uit 1915. Rond 1970 zij enkele ramen in de achtergevel vereenvoudigd en is het interieur deels aan de eisen des tijds aangepast. Omschrijving. De langgevelboerderij heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken uit machinale baksteen met rechte muurankers en bezit een zadeldak met zwarte kruispannen. De plint is gepleisterd. De voorgevel aan de zijde van de Ettenseweg heeft van links naar rechts een paneeldeur met gedeeld bovenlicht en een zesruits schuifvenster met luiken. Boven alle strekken en togen van de muuropeningen is het metselwerk met wit geverfde baksteen versierd. Na dit woongedeelte volgt een staldeur met getoogd gedeeld bovenlicht, een negenruits stalraam en een dubbele getoogde staldeur. De rechterzijgevel heeft op de begane grond drie ijzeren stalraampjes en in de topgevel een hijsluik. De linkerzijgevel heeft links een getralied kelderraam en in de topgevel een klein venster. De achtergevel is voorzien van een deur met getoogd gedeeld bovenlicht, een negenruits ijzeren stalraam en een dubbele getoogde staldeur. De rechterzijgevel heeft op de begane grond drie ijzeren stalraampjes en in de topgevel een hijsluik. De linkerzijgevel heeft links een getralied kelderraam en in de topgevel een klein venster. De achtergevel is voorzien van een deur met getoogd gedeeld bovenlicht. Verder een schuifraam en een klepraam als opkamerraam geheel rechts, beide met luiken. Het interieur bevat naast het oude niet meer als zodanig in gebruik zijnde stalgedeelte een keuken aan de achterzijde met een schouw met houten geprofileerde lijst. Daaraan grenst een ruimte met een bedstee, twee ingebouwde kasten en een opkamer met een houten trapje. Hieronder bevindt zich de kelder. De voordeur geeft direct toegang tot de woonkamer. Hierin bevindt zich een schouw met houten acunthusbladconsoles. Alle paneeldeuren in de woning zijn voorzien van de oorspronkelijke ovale houten deurknoppen. Waardering. De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling, met name de stichting van keuterijen in Noord-Brabant. Het is typologisch van belang als voorbeeld van een kleine boerderij. Het heeft ensemblewaarde, gezien de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorziening, wegen, wateren en bodemgesteldheid. Het complex is belangrijk vanwege de gaafheid van ex- en interieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. Als geheel is het van belang vanwege de typologische zeldzaamheid van een dergelijk klein complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517047
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Langgevelboerderij in Sprundel

Bakhuis

Ettenseweg 40
Sprundel (Gemeente Rucphen)
Inleiding. Het BAKHUIS is gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw. Rond 1960-1970 zijn er enkele ramen extra ingezet. Dit bakhui..

Vlaamse schuur

Ettenseweg 40
Sprundel (Gemeente Rucphen)
Inleiding. De VLAAMSE SCHUUR is gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw. Bij een latere verbouwing is de karakteristieke inspri..

De Hoop

Molenerf 2
Sprundel (Gemeente Rucphen)
Molen "De Hoop". Ronde stenen bergkorenmolen van het type bovenkruier. Gebouwd in 1840.

Toren Sint-Johannes de Doperkerk

Hertogstraat 1
Sprundel (Gemeente Rucphen)
Toren van de R.K. Kerk van Johannes de Doper. Rechtopgaand bouwwerk, met natuursteenblokken versierd en door een spitsboogfries afgesloten, ..

Lourdesgrot

Dorpsstraat 117
St. Willebrord (Gemeente Rucphen)
Inleiding. De LOURDESGROT werd gebouwd in 1925 en verving daarmee een in 1885 op een andere plaats gebouwde Lourdesgrot. Omschrijving. De..

Kaart & Routeplanner

Route naar Langgevelboerderij in Sprundel