Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Langevelboerderij in Schijf

Boerderij

Hoeksestraat 27
4721SP Schijf (gemeente Rucphen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1935-1939
Architect: Max Winders


Beschrijving van Langevelboerderij

Inleiding. De LANGGEVELBOERDERIJ is gebouwd rond 1935-1939, vermoedelijk naar ontwerp van architect Max Winders uit Antwerpen, in Traditionalistische stijl met Um 1800-motieven. Het merendeel van de ramen en deuren is rond 1970 vernieuwd. Omschrijving. De tweelaagse langgevelboerderij heeft een rechthoekige plattegrond en een aan alle zijden overkragend zadeldak met rode verbeterde Hollandse dakpannen. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen. De plint en de vensterdorpels zijn van hardsteen. De voorgevel heeft links het woongedeelte met tussen twee getoogde klepramen de voordeur met getoogd bovenlicht. Alle bovenlichten zijn voorzien van een uitgemetselde baksteen wenkbrauwboog. De ramen van het woonhuis zijn voorzien van getoogde luiken met drievoudige diabolobeschildering. Boven de deur bevinden zich twee kleine raampjes, gekoppeld door vensterdorpel en wenkbrauwboog. De raampjes en luiken op de verdieping worden overschaduwd door het brede overstek op smalle houten schoren. Naast dit woongedeelte bevindt zich een staldeur en een zesruits raam. Hierboven respectievelijk gekoppelde raampjes en een getoogd luik. De tweede helft van het pand heeft een later versmalde staldeur, een zesruits raam met luik erboven en een tot vierruits stalraam veranderd venster. De zijgevels zijn voorzien van staldeur, stalramen en hooiluik. In de nok is een vierruits stalen rondraam geplaatst. De achtergevel is voorzien van een aantal dubbele staldeuren, zesruits stalramen en klepramen voor de woning. Waardering. De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, met name de ontginning en stichting van landgoederen met agrarische functie nabij de landsgrens, tevens is het van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de bijzondere variant van de Traditionalistische stijl. Het complex is tevens van belang vanwege de gaafheid van met name het exterieur en de hoogwaardige kwaliteit van de samenstellende onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517045
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Langevelboerderij in Schijf

Stal

Hoeksestraat 27
Schijf (Gemeente Rucphen)
Inleiding. De STAL werd gebouwd in 1939, waarschijnlijk naar ontwerp van architect Max Winders uit Antwerpen, in Traditionalistische stijl ..

Landhuis Dennenbos, jachthuis met stallen

Hoeksestraat 28
Schijf (Gemeente Rucphen)
Inleiding. Het JACHTHUIS MET STALLEN werd gebouwd in 1928 naar ontwerp van architect Max Winders uit Antwerpen en vertoont zowel Traditio..

De Jorissenhoeve

Achtmaalsebaan 17
Schijf (Gemeente Rucphen)
Inleiding. De BOERDERIJ JORISSENHOEVE werd gebouwd in 1941-1942 in een stijl verwant aan de Delftse School met Neo-barokke elementen. Rond..

De Jorissenhoeve

Achtmaalsebaan 17
Schijf (Gemeente Rucphen)
Inleiding. De STAL behorende bij de boerderij Jorissenhoeve werd gebouwd in 1938 in een stijl verwant aan de Delftse School met Neo-barokk..

'Angorahoeve'

Roosendaalsebaan 19
Achtmaal (Gemeente Zundert)
"Angorahoeve". Langgevelboerderij onder zadeldak tussen topgevels. Op het dak een klokketorentje. Ramen met kleine roedenverdeling. (Was het..

Kaart & Routeplanner

Route naar Langevelboerderij in Schijf

Foto's (1)