Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Jorissenhoeve in Schijf

Boerderij

Achtmaalsebaan 17
4721SM Schijf (gemeente Rucphen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1938


Beschrijving van De Jorissenhoeve

Inleiding. De STAL behorende bij de boerderij Jorissenhoeve werd gebouwd in 1938 in een stijl verwant aan de Delftse School met Neo-barokke elementen. De stal bevindt zich, iets achterwaarts verschoven, parallel aan de boerderij. Omschrijving. De stal heeft een rechthoekige plattegrond en een zadeldak met rode muldenpannen. De gevels zijn opgetrokken uit baksteen met rollagen en siermetselwerk. Voor- en achtergevel worden gekenmerkt door een in- en uitzwenkende topgevel. Het metselwerk wordt gesteund door overhoekse schuin aflopende steunberen. De voorgevel aan de straatzijde heeft op de begane grond links een getoogde staldeur en in het midden getoogde dubbele staldeuren. Rechts een zesruits stalraam met rondboog spaarveld. De balklaag en de kapconstructie worden aangegeven door gekrulde smeedijzeren sierankers. In de topgevel een getoogd hooiluik en aan weerskanten een zesruits stalraam onder rondboogvormig spaarveld. De in- en uitgezwenkte delen hebben trappen met natuursteen afdekplaten. Als zolderraam dient een vierruits ijzeren rondraam. De topgevel wordt bekroond door een pilaster met sierkogel. De zijgevels bezitten zesruits stalramen onder rondboog, midden rechts een getoogde staldeur. De zijmuren bezitten rechte muurankers van verschillende lengte. Links voor is een afwijkend groot zestienruits schuifvenster geplaatst. De achtergevel komt qua indeling en detaillering grotendeels overeen met de voorgevel. Waardering. De stal is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, met name de stichting van modelboerderijen op landgoederen in het Interbellum. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl, de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en vanwege de ornamentiek. Het complex is belangrijk vanwege de gaafheid van met name het exterieur en de hoogwaardige kwaliteit van de samenstellende onderdelen. Het complex is belangrijk vanwege de architectuurhistorische zeldzaamheid van een dergelijk ontwerp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517042
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Jorissenhoeve in Schijf

De Jorissenhoeve

Achtmaalsebaan 17
Schijf (Gemeente Rucphen)
Inleiding. De BOERDERIJ JORISSENHOEVE werd gebouwd in 1941-1942 in een stijl verwant aan de Delftse School met Neo-barokke elementen. Rond..

Landhuis Dennenbos, jachthuis met stallen

Hoeksestraat 28
Schijf (Gemeente Rucphen)
Inleiding. Het JACHTHUIS MET STALLEN werd gebouwd in 1928 naar ontwerp van architect Max Winders uit Antwerpen en vertoont zowel Traditio..

Stal

Hoeksestraat 27
Schijf (Gemeente Rucphen)
Inleiding. De STAL werd gebouwd in 1939, waarschijnlijk naar ontwerp van architect Max Winders uit Antwerpen, in Traditionalistische stijl ..

Langevelboerderij

Hoeksestraat 27
Schijf (Gemeente Rucphen)
Inleiding. De LANGGEVELBOERDERIJ is gebouwd rond 1935-1939, vermoedelijk naar ontwerp van architect Max Winders uit Antwerpen, in Traditio..

Gerdahoeve

Het Dreefje 3
Schijf (Gemeente Rucphen)
Inleiding. Het WOONHUIS "GERDAHOEVE" is in 1927 gebouwd in Expressionistische stijl naar ontwerp van architect J. Hurks. De bouwvolume..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Jorissenhoeve in Schijf

Foto's (1)