Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Biwema, koetshuis in Usquert

Kasteel Buitenplaats

Streeksterweg 2
9988RC Usquert (gemeente Eemsmond)
Groningen

Bouwjaar: 1903


Beschrijving van Biwema, koetshuis

Omschrijving KOETSHUIS bij villa opgetrokken in gepleisterde baksteen op een trasraam van rode klinkers, afgezet met een geglazuurde rollaag. Het gebouw heeft een geknikt, met een grijze muldenpan gedekt zadeldak met houten goot op consoles. In de oostgevel bevindt zich een dubbele opgeklampte garagedeur met ijzeren gehengen onder een driedelig bovenlicht met roedeverdeling. In de topgevel met houten vakwerkmotief en decoratieve windveren, een houten deur met drie ruitjes onder een strek van rode en donkere baksteen. De noordgevel heeft drie getoogde zesruits vensters; de westgevel met een topgevel met windveren en een houten makelaar, heeft een zesruits venster; de zuidgevel is blind. Ramen en deuren hebben een segmentboog van rode en donkere baksteen. Waardering Het koetshuis is van algemeen belang - vanwege de opvallende vormgeving - vanwege de functionele relatie met de villa - vanwege de hoge mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517035
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Biwema, koetshuis in Usquert

Biwema

Streeksterweg 2
Usquert (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving VILLA "Biwema" bestaande uit een twee bouwlagen hoog gedeelte waar een gedeelte van een bouwlaag tegenaan is gezet. Het pand h..

Hervormde pastorie

Schoolstraat 2
Usquert (Gemeente Eemsmond)
Inleiding Pastorie behorende bij de Nederlands Hervormde kerk die reeds rijksmonument is (monumentnummer 35910). De pastorie die in aanleg ..

Hervormde kerk

Kerkstraat 9
Usquert (Gemeente Eemsmond)
Herv.Kerk op omheind kerkhof. Oorspronkelijk overwelfd, bakstenen kerkgebouw met wellicht jongere driezijdige sluiting. In de kerk 18e eeuws..

Winkelwoning met eclectische invloeden

Kerkstraat 8
Usquert (Gemeente Eemsmond)
Inleiding WINKELWONING gebouwd in 1899 (Timmerman J.A. Uhl) in opdracht van G. Dusseldorp waarin Eclectische invloeden zijn verwerkt. Het p..

Pand onder hoog zadeldak met wolfseinden

Kerkstraat 7
Usquert (Gemeente Eemsmond)
Centraal aan de kerkring gelegen PAND onder hoog zadeldak met wolfeinden waarboven schoorstenen. Forse kroonlijsten boven de gevels.

Kaart & Routeplanner

Route naar Biwema, koetshuis in Usquert

Foto's (1)