Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heilig Hartbeeld in Schijndel

Overig

hoek Markt/v. Alphenstr. (bij)
5480AA Schijndel
Noord Brabant

Bouwjaar: 1922


Beschrijving van Heilig Hartbeeld

Inleiding. Midden in het centrum van Schijndel bevindt zich op de hoek van de Markt en de Vicaris van Alphenstraat een SCULPTUUR van het Heilig Hart van Jezus. Het aan drie zijden vrijliggende Heilig Hartbeeld ligt midden in een plantsoen met diverse coniferen dat een driehoekige plattegrond beslaat direct aan de noordzijde van de Sint Servatiuskerk. Aan de andere zijde van de kerk de kosterswoning, pastorie en de Mariakapel. Het bouwsel werd in 1922 door Jan Custers vervaardigd in neo-gotische stijl. Het stond oorspronkelijk bij de kruising van de Kluisstraat met de Hoofdstraat en is in 1957 naar de huidige lokatie verplaatst. Het beeld was een geschenk van de parochie ter ere van het zilveren priesterfeest van H. Donders. Drie bronzen plaquettes aan de voorzijde zijn verdwenen. In de sokkel bevond zich een rechthoekige plaquette met de tekst: 'H. HART VAN / JEZUS / zegen de Pastorie / SCHIJNDEL / U toegewyd / 19 1/10 22'. In twee flankerende, vierkante plaquettes stonden een Alfa en Omega, symbolen voor de eeuwigheid. De handen zijn nieuw aangezet; de linker pink ontbreekt. Omschrijving. Het sterk frontaal gerichte, symmetrische bouwsel bestaat uit een onder een bronzen baldakijn geplaatst kalkstenen Christusbeeld op een hoge granieten sokkel met aan weerszijden lagere gebogen muren die een driezijdig gesloten, tweedelige voetplaat omsluiten. De zittende Christus met kruisnimbus, lange haren en baard is blootvoets, gekleed in een lange geplooide tunica en heeft een hart met doornenkroon op de borst, verwijzend naar de 'fornax ardens caritatis', de gloeiende Vuuroven van Liefde. De top van het baldakijn is bekroond met een kruisnimbus, op de zijkanten staan Christusmonogrammen. Aan de binnenzijde van de de sokkel flankerende muurtjes staat de tekst: 'HET VOLK VAN SCHIJNDEL / AAN ZIJN KONING', gevolgd door een kruisteken. Waardering. De neo-gotische Heilig-Hartsculptuur is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de rooms-katholieke Heilig Hartdevotie in de jaren twintig. Daarnaast is het object van belang voor de typologie van de Heilig Hartbeelden. De verplaatsing van het object naar deze plek heeft de op die plaats reeds aanwezige ensemblewaarden versterkt. Het verhoogt de waarde van een historisch gegroeid religieus ensemble, verder bestaande uit de kerk (reeds rijksmonument), pastorie kosterswoning en Mariakapel. Het object is van belang wegens de grote kunsthistorische zeldzaamheid van een zittende, onder een baldakijn geplaatste Christus in combinatie met de sokkelmuurtjes en een divers materiaalgebruik. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517034
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Heilig Hartbeeld
T.T Heilig Hartbeeld Schijndel 517034 (2).JPG
Kunstenaar Jan Custers
Jaar 1922
Materiaal Kalksteen
Locatie Vicaris van Alphenstraat/Markt, Schijndel
Monumentnummer 517034
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Heilig Hartbeeld is een standbeeld in de Nederlandse plaats Schijndel.

Achtergrond

Het neogotische Heilig Hartbeeld gemaakt door beeldhouwer Jan Custers, was een geschenk van de parochianen aan pastoor H. Donders die zijn zilveren jubileum vierde. Het werd 1 oktober 1922 door de burgemeester onthuld, waarna het werd ingezegend door de pastoor. Het stond aanvankelijk bij de kruising van de Kluisstraat met de Hoofdstraat en is in 1957 naar de huidige locatie bij de Sint-Servatiuskerk verhuisd.

Totaaloverzicht

Beschrijving

In tegenstelling tot wat gebruikelijk was, is de kalkstenen Christusfiguur zittend afgebeeld, geplaatst onder een bronzen baldakijn. Christus en het baldakijn dragen een kruisnimbus. Het geheel staat op een sokkel waarin drie bronzen plaquettes werden aangebracht.

Rijksmonument

Het beeldhouwwerk werd in 2002 als rijksmonument ingeschreven in het monumentenregister, onder meer "wegens de grote kunsthistorische zeldzaamheid van een zittende, onder een baldakijn geplaatste Christus in combinatie met de sokkelmuurtjes en een divers materiaalgebruik."[1]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Heilig Hartbeeld in Schijndel

Sint-Servatiuskerk

Markt 17
Schijndel
R.K.KERK van St. Servatius. Kerkgebouw, bestaande uit een in 1525 voltooide gotische toren en een in 1839-1840 in Waterstaatsstijl (barok k..

Pastorie

Vicaris van Alphenstraat 16
Schijndel
Inleiding De PASTORIE, TUIN en MUUR van de H. Servatiuskerk werd in Neoclassicistische stijl gebouwd in 1836. Op nummer 16 bevindt zich d..

Nabij de Hoofdstraat gelegen fundatiewoningen

Kluisstraat 2
Schijndel
Nabij de Hoofdstraat gelegen laat 18e eeuwse Fundatiewoningen (twee aaneengebouwde woningen van een bouwlaag tussen topgevels onder een dwar..

Huis onder dwars schilddak, met geprofileerde kroonlijst, zesdelige schuiframen met boogvormige bovenlichten en waaierzwikken

Hoofdstraat 146
Schijndel
Huis onder dwars schilddak, met geprofileerde kroonlijst, zesdelige schuiframen met boogvormige bovenlichten en waaierzwikken. Eerste helft ..

Kleine woning onder zadeldak met zij-topgevel

Hoofdstraat 148
Schijndel
Kleine woning onder zadeldak met zij-topgevel. Zesdelige schuiframen en boogvormige bovenlichten. Eerste helft 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Heilig Hartbeeld in Schijndel