Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hek tussen hekpijlers met daarin twee toegangshekken in Schijndel

Graf Begraafplaats

Rietbeemdweg 15
5482JA Schijndel
Noord Brabant

Bouwjaar: 1875-1900


Beschrijving van Hek tussen hekpijlers met daarin twee toegangshekken

Inleiding. Ter afscheiding van de Rietbeemdweg bevindt zich aan de noordwestzijde een HEK tussen HEKPIJLERS met daarin twee TOEGANGSHEKKEN, eveneens tussen HEKPIJLERS, welke laatste bekroond zijn met SCULPTUREN. Het geheel is omstreeks 1893 ontworpen in opdracht van de rooms-katholieke Gemeente van den Heiligen Servatius. Het hekwerk is afkomstig uit de werkplaats van Jos van de Brand uit Schijndel. Omschrijving. Symmetrisch smeedijzeren hekwerk met dubbele rij puntspijlen op een hardstenen plint tussen bakstenen hoekpijlers met een hardstenen sokkel en dito afdekplaten bekroond met een bol. In het hekwerk twee toegangen, bestaande uit een tweevleugelig hek waarin de woorden 'MEMENTO MORI' zijn opgenomen en met een middenspijl die is bekroond met een decoratief uitgewerkt kruis. De twee hekken hangen tussen bakstenen hoekpijlers met detaillering als voornoemd maar bekroond met cementstenen beelden van heraldieke engelen in lange, licht geplooide gewaden. In het metselwerk van de linker pijler van de linker toegang is tevens geprofileerde baksteen verwerkt. Waardering. Het hekwerk met toegangshekken, de hekpijlers en sculpturen zijn van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de rooms-katholieke grafcultuur in de tweede helft van de negentiende eeuw. Het object bezit kunsthistorische waarde wegens de esthetische kwaliteit en de detaillering. Het object heeft tesamen met het kruisbeeld en de grafmonumenten ensemblewaarde als onderdeel van een historisch gegroeid religieus ensemble aan de Rietbeemdweg. Het object is van belang wegens de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517032
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hek tussen hekpijlers met daarin twee toegangshekken in Schijndel

Kruisbeeld

Rietbeemdweg 15
Schijndel
Inleiding. Aan het einde van het rechter beukenlaantje bevindt zich in de zuidelijke hoek van de begraafplaats, midden op de as van het laa..

Grafmonument van pastoor en Apostolisch Vicaris Antonius van Alphen

Rietbeemdweg 15
Schijndel
Inleiding. Ter linkerzijde van het kruisbeeld bevind zich een verzameling graven van de geestelijkheid waarvan het GRAFMONUMENT van pastoor..

Grafmonument van Anton Bolsius

Rietbeemdweg 15
Schijndel
Inleiding. Aan het linker laantje in de noordwestelijke hoek van de begraafplaatsliggen de op het noordwesten georinteerde grafmonumenten v..

Familiegraf van de familie Bolsius

Rietbeemdweg 15
Schijndel
Inleiding. Aan het linker laantje in de noordwestelijke hoek van de begraafplaats liggen de op het noordwesten georiƫnteerde grafmonument..

Pastorie

Vicaris van Alphenstraat 16
Schijndel
Inleiding De PASTORIE, TUIN en MUUR van de H. Servatiuskerk werd in Neoclassicistische stijl gebouwd in 1836. Op nummer 16 bevindt zich d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hek tussen hekpijlers met daarin twee toegangshekken in Schijndel