Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Jozefklooster in Schijndel

Kerkelijk Gebouw

Pastoor van Erpstraat 1
5481BK Schijndel
Noord Brabant

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Sint-Jozefklooster

Inleiding. In de oksel van schip en transept aan de noordwestzijde van de kloosterkapel is rond 1900 in Traditionele Stijl een LOURDESGROT gebouwd met hekwerk, heiligenbeelden en sierbeplanting. De Schijndelse architect Ch. van Liempd heeft hieraan meegewerkt. De Lourdesgrotten kwamen in de kerkelijke bouwkunst in zwang nadat in 1858 te Lourdes Maria aan de veertienjarige Bernadette Soubirous verscheen. Omschrijving. In een tuinachtige setting daalt een uit trottoirtegels en bakstenen samengesteld trapje af naar een met kiezelstenen bedekte plaats waaraan zich de Lourdesgrot bevindt. De grotendeels met klimop overwoekerde grot overspant de driehoekige ruimte tussen de eerste steunberen in de oksel van schip en transept en is aan de voorzijde afgezet met een symmetrisch, gebichromeerd smeedijzeren sierhek met puntspijlen in een aan de flamboyante stijl herinnerende vormgeving. In een nis van de grot een gepolychromeerd beeld van een staande, biddende Maria met rozenkrans, gestoken in een lang geplooid gewaad met lange sluier. Voor het hek op een steen een klein gepolychromeerd beeldje van een knielende en aanbiddende Bernadette. Waardering. De Lourdesgrot met hekwerk, heiligenbeelden en siertuin is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het rooms-katholicisme en de Maria-devoties van de Congregatie van de zusters van Liefde. Verder heeft het object waarde als representatieve uitdrukking van het type. Het heeft kunsthistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten van met name het sierhekwerk. Het object heeft ensemblewaarden als onderdeel van een historisch gegroeid religieus ensemble, verder bestaande uit de kloosterkapel en het gehele aansluitende kloostercomplex met tuinen, dat als centraal moederklooster van de over het land verspreide Congregatie van Zusters van Liefde van belang is. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517030
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Sint-Jozefklooster kan verwijzen naar:


Vista-xmag.png
Bekijk alle artikelen waarvan de titel begint met Sint-Jozefklooster of met Sint-Jozefklooster in de titel.
Disambig-dark.svg
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Sint-Jozefklooster inzichtelijk te maken.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Sint-Jozefklooster en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.


Monumenten in de buurt van Sint-Jozefklooster in Schijndel

Kloosterkapel

Pastoor van Erpstraat 1
Schijndel
Inleiding. De KLOOSTERKAPEL met voorafgaande kloosterruimten ligt met de nokrichting van het dak evenwijdig aan de Kloosterstraat. Drie ge..

Herenhuis met wagenmakerij gebouwd met neoclassicistische elementen

Pompstraat 17
Schijndel
Inleiding Het HERENHUIS met WAGENMAKERIJ is in 1775 gebouwd met Neoclassicistische elementen. Tussen 1935-1955 werden de zijgevels en de a..

Koetshuis

Pompstraat 17
Schijndel
Inleiding Het KOETSHUIS is gebouwd in 1769. Mogelijk diende het in streekeigen bouwtrant opgetrokken pand ook als woning. Het is van 1932 ..

Huis onder dwars schilddak, met geprofileerde kroonlijst, zesdelige schuiframen met boogvormige bovenlichten en waaierzwikken

Hoofdstraat 146
Schijndel
Huis onder dwars schilddak, met geprofileerde kroonlijst, zesdelige schuiframen met boogvormige bovenlichten en waaierzwikken. Eerste helft ..

Kleine woning onder zadeldak met zij-topgevel

Hoofdstraat 148
Schijndel
Kleine woning onder zadeldak met zij-topgevel. Zesdelige schuiframen en boogvormige bovenlichten. Eerste helft 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint-Jozefklooster in Schijndel

Foto's (3)