Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heilig Hartbeeld in Esch

Overig

Pastorie/kerk Dorpsstraat (bij)
5076ZG Esch (gemeente Haaren)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Heilig Hartbeeld

Inleiding. In een plantsoen, gelegen bij de kerk en pastorie van het dorp, staat een HEILIG HARTBEELD, vervaardigd door L. Petit te Tilburg. Het beeld heeft elementen van de Art Nouveau. Beschrijving. Kalkstenen Heilig Hartbeeld op samengestelde tufstenen sokkel. Het beeld toont een staande Christusfiguur gekleed in lang gewaad. Zijn rechterhand hangt af langs de lichaam (de vingers ontbreken). De linkerhand rust op het hart op Zijn borst. Het beeld is op de basis aan de rechterzijde gesigneerd 'Lé. PETIT/ TILBURG'. Het beeld staat op een vierkante sokkel met afgeschuinde hoeken, geflankeerd door twee kwartronde platen waarvoor een bloembak. Het geheel staat op een dekplaat met holle rand, gedragen door een bakstenen fundament. Op de sokkel een bronzen plaat met opschrift 'ZIE HIER / HET HART / DAT DE / MENSEN / ZOZEER / BEMIND HEEFT'. Waardering. Het beeld is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de introductie en popularisering van de verering van het H. Hart in Noord-Brabant in de jaren 1920-1940. Het object is tevens van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik door de combinatie van kalksteen met een geheel tufstenen sokkel. Het object maakt deel uit van een groter geheel, bestaande uit een reeds beschermde kerk en pastorie. Het object is tenslotte ook van belang vanwege de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517027
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Heilig Hartbeeld
HH-Esch.JPG
Kunstenaar Firma L. Petit
Materiaal Kalksteen
Locatie Dorpsstraat, Esch
Monumentnummer 517027
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Heilig Hartbeeld is een standbeeld in de Nederlandse plaats Esch.

Beschrijving

Het Heilig Hartbeeld bestaat uit een kalkstenen, staande Christusfiguur met zijn rechterhand afhangend langs zijn lichaam. Zijn linkerhand rust op het hart op zijn borst. Het beeld werd gemaakt door de Tilburgse Firma L. Petit.

Op de tufstenen sokkel is een bronzen plaquette aangebracht met de tekst

Aanhalingsteken openen

ZIE HIER HET HART DAT DE MENSEN ZOZEER BEMIND HEEFT.

Aanhalingsteken sluiten

Rijksmonument

Het beeldhouwwerk is erkend als rijksmonument, onder meer "als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de introductie en popularisering van de verering van het H. Hart in Noord-Brabant in de jaren 1920-1940. Het object is tevens van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik door de combinatie van kalksteen met een geheel tufstenen sokkel."[1]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Heilig Hartbeeld in Esch

Pastorie

Dorpsstraat 10
Esch (Gemeente Haaren)
Inleiding. Naast de reeds beschermde Sint-Willibrorduskerk staat de PASTORIE uit 1890. Het gebouw heeft elementen van het Neo-Classicisme e..

Toren van de R.K.Kerk van de H. Willibrordus

Dorpsstraat 8
Esch (Gemeente Haaren)
TOREN van de R.K.Kerk van de H. Willibrordus, gotisch bouwwerk uit de tweede helft van de 15e eeuw, uit baksteen opgetrokken en bestaande ui..

Fundatie voor zes oude mannen

Haarenseweg 20
Esch (Gemeente Haaren)
Fundatie voor Zes Oude Mannen, gesticht 1491, herbouwd 1803. Dwarshuis onder met pannen belegd wolfdak; ramen met kleine roedenverdeling, de..

Breeacker

Gestelseweg 1
Esch (Gemeente Haaren)
Boerderij "De Breeacker". Boerderij uit de 18e eeuw onder met riet en pannen gedekt wolfdak. Vensters met 20-ruitsschuiframen en luiken. Int..

Voormalige proefboerderij annex varkensmesterij

Esschebaan 25
Boxtel
Inleiding. Ten noord-westen van de dorpskom van Boxtel is nabij de gemeentegrens met Esch een geheel vrijstaande, voormalige PROEFBOERDERIJ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Heilig Hartbeeld in Esch

Foto's (1)