Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Assisië: Heilig Hartbeeld in Biezenmortel

Overig

Hooghoutseweg 3
5074NA Biezenmortel (gemeente Haaren)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1903


Beschrijving van Huize Assisië: Heilig Hartbeeld

Inleiding. Neo-Gotisch BEELD van het H. Hart, geplaatst achter de absis van de kapel. Omschrijving. Neogotisch beeld, geplaatst op een bakstenen sokkel met treden, die door middel van gebogen steunmuren verbonden is met vier bakstenen basementen die door kettingen verbonden vier siervazen dragen. Waardering. Het beeld is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de ontwikkeling van de katholieke zorg voor zwakzinnigen en minder bedeelden in de periode van de katholieke herleving. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van het complex van de inrichting. Het is gaaf bewaard gebleven en is een typerend onderdeel van de ruimtelijke ontwikkeling nabij het kerkdorp Biezenmortel ten oosten van de kern van Udenhout. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517022
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Heilig Hartbeeld
Locatie Hooghoutseweg, Biezenmortel
Monumentnummer 517022
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Heilig Hartbeeld is een standbeeld in de Nederlandse plaats Biezenmortel, gemeente Haaren.

Achtergrond

Het neogotische Heilig Hartbeeld staat op het terrein van het Zwakzinnigengesticht Huize Assisië, dat in 1904 door de broeders Penitenten werd gesticht voor de verpleging en opvoeding van verstandelijk gehandicapte jongens. Mogelijk is het beeld uit dezelfde tijd. Na een restauratie werd het beeld in juli 2011 opnieuw onthuld.[1]

Beschrijving

Een staande Christusfiguur, met gespreide armen en achter zijn hoofd een nimbus, is geplaatst op een sokkel van baksteen. De sokkel heeft treden en is door middel van gebogen steunmuren verbonden met vier bakstenen basementen waarop siervazen staan. De basementen zijn door kettingen aan elkaar verbonden.

Rijksmonument

Het beeldhouwwerk werd in 2002 rijksmonument ingeschreven in het monumentenregister, onder meer vanwege de"cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de ontwikkeling van de katholieke zorg voor zwakzinnigen en minder bedeelden in de periode van de katholieke herleving. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van het complex van de inrichting."[2]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Huize Assisië: Heilig Hartbeeld in Biezenmortel

Huize Assisië: kapel

Hooghoutseweg 3
Biezenmortel (Gemeente Haaren)
Inleiding. KAPEL behorende tot het complex van de ZWAKZINNINGENINRICHTING Huize Assisië. Het gebouw is opgetrokken in 1903 in Neogotische ..

Huize Assisië: neogotisch beeld van de H. Franciscus

Hooghoutseweg 3
Biezenmortel (Gemeente Haaren)
Inleiding. Neogotisch BEELD van de H. Franciscus, afkomstig uit een nis boven de entree van het hoofdgebouw, nu herplaatst naast de kapel. ..

Huize Assisië: kantine

Hooghoutseweg 3
Biezenmortel (Gemeente Haaren)
Inleiding. In het verlengde van de boerderij en daaraan vastgebouwd, bevindt zich de KANTINE, die eveneens omstreeks 1903 is gebouwd en qua..

Huize Assisië: werkplaats

Hooghoutseweg 3
Biezenmortel (Gemeente Haaren)
Inleiding. Aan de overzijde van de laan richting Oisterwijk, en tegenover het kantinegebouw bevindt zich de WERKPLAATS, die evenals de voor..

Huize Assisië: hoofdgebouw

Hooghoutseweg 3
Biezenmortel (Gemeente Haaren)
Inleiding. HOOFDGEBOUW behorende tot het complex van de ZWAKZINNINGENINRICHTING Huize Assisië. Het gebouw is blijkens de gedenksteen bij d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huize Assisië: Heilig Hartbeeld in Biezenmortel