Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Haarendael: Vlaamsche schuur in Ambachtelijk-traditionele stijl, in Biezenmortel

Boerderij

Brabantsehoek 34
5074NJ Biezenmortel (gemeente Haaren)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1879


Beschrijving van Haarendael: Vlaamsche schuur in Ambachtelijk-traditionele stijl,

Inleiding. Vlaamsche SCHUUR in Ambachtelijk-traditionele stijl, ten oosten van het woonstalhuis gelegen, met de korte gevel aan de wegzijde. Omschrijving. De schuur heeft houten wanden met horizontale beschieting, twee ervan rusten op een hoge bakstenen voetmuur. Het gebouw heeft een rieten schilddak. Dubbele inrijpoorten in de korte gevels. Inwendig is een op stenen poeren geplaatst tweebeukig, overstekend ankerbalkgebint aanwezig. Een deel van het gebint maakt de indruk te bestaan uit hergebruikt achttiende-eeuws materiaal. Waardering. De schuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en geografische ontwikkeling. Het heeft betekenis als gaaf specimen van de ontwikkeling van het langgeveltype in de Meijerij in het laatste kwart van de negentiende eeuw. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de samenhang tussen exterieur en interieur. Het heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang tussen de diverse onderdelen in relatie tot de erfinrichting, de beplanting en de directe landschappelijke omgeving. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517019
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Haarendael: Vlaamsche schuur in Ambachtelijk-traditionele stijl, in Biezenmortel

Haarendael: woonstalhuis van een boerderij

Brabantsehoek 34
Biezenmortel (Gemeente Haaren)
Inleiding. Woonstalhuis van een BOERDERIJ, volgens een gedenksteen gebouwd in 1879 in Ambachtelijk-Traditionele stijl. Omschrijving. Lang..

Huize Assisië: kapel

Hooghoutseweg 3
Biezenmortel (Gemeente Haaren)
Inleiding. KAPEL behorende tot het complex van de ZWAKZINNINGENINRICHTING Huize Assisië. Het gebouw is opgetrokken in 1903 in Neogotische ..

Huize Assisië: neogotisch beeld van de H. Franciscus

Hooghoutseweg 3
Biezenmortel (Gemeente Haaren)
Inleiding. Neogotisch BEELD van de H. Franciscus, afkomstig uit een nis boven de entree van het hoofdgebouw, nu herplaatst naast de kapel. ..

Huize Assisië: kantine

Hooghoutseweg 3
Biezenmortel (Gemeente Haaren)
Inleiding. In het verlengde van de boerderij en daaraan vastgebouwd, bevindt zich de KANTINE, die eveneens omstreeks 1903 is gebouwd en qua..

Huize Assisië: werkplaats

Hooghoutseweg 3
Biezenmortel (Gemeente Haaren)
Inleiding. Aan de overzijde van de laan richting Oisterwijk, en tegenover het kantinegebouw bevindt zich de WERKPLAATS, die evenals de voor..

Kaart & Routeplanner

Route naar Haarendael: Vlaamsche schuur in Ambachtelijk-traditionele stijl, in Biezenmortel