Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Haarendael: woonstalhuis van een boerderij in Biezenmortel

Boerderij

Brabantsehoek 34
5074NJ Biezenmortel (gemeente Haaren)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1879


Beschrijving van Haarendael: woonstalhuis van een boerderij

Inleiding. Woonstalhuis van een BOERDERIJ, volgens een gedenksteen gebouwd in 1879 in Ambachtelijk-Traditionele stijl. Omschrijving. Langgerekt woonstalhuis, opgetrokken uit baksteen, onder met muldenpannen gedekt wolfdak. Het woongedeelte heeft aan de straatzijde drie traveeën, met links en rechts van de paneelvoordeur met gedeeld bovenlicht beluikte zesruits schuiframen. Naast de deur een gevelsteen met tekst: 'L. Bertens/ 4.10.1879'. In de rechter zijgevel een zesruits raam en op zolder twee raampjes. De gevel vertoont vlechtingen en gaat deels schuil achter het voormalige bakhuis. Het stalgedeelte heeft aan de straatzijde boogramen en getoogde dubbele opgeklampte staldeuren. In de zijgevel zesruits stalramen en een hooiluik met bovenlicht. Aan de achterzijde een kleine aanbouw uit ca. 1990 welke buiten de bescherming valt. In het voorhuis nog de oorspronkelijke indeling met voorhuis, kamer, kelder en keuken. Schouw met twee tegeltableaus en een gehoute bedstedewand met paneeldeuren. In de stal deels een klinkervloer. Onder de stalvloer een gierkelder. Waardering. Het woonstalhuis is van algemeen belang is. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en geografische ontwikkeling van Midden-Brabant. Het woonstalhuis heeft betekenis als gaaf specimen van de ontwikkeling van het langgeveltype in de Meijerij in het laatste kwart van de negentiende eeuw. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de samenhang tussen exterieur en interieur, met name vanwege de authentieke schouw en bedstedewand. Het heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang tussen de diverse onderdelen in relatie tot de erfinrichting, de beplanting en de directe landschappelijke omgeving. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517018
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Haarendael: woonstalhuis van een boerderij in Biezenmortel

Haarendael: Vlaamsche schuur in Ambachtelijk-traditionele stijl,

Brabantsehoek 34
Biezenmortel (Gemeente Haaren)
Inleiding. Vlaamsche SCHUUR in Ambachtelijk-traditionele stijl, ten oosten van het woonstalhuis gelegen, met de korte gevel aan de wegzijde..

Huize Assisië: kapel

Hooghoutseweg 3
Biezenmortel (Gemeente Haaren)
Inleiding. KAPEL behorende tot het complex van de ZWAKZINNINGENINRICHTING Huize Assisië. Het gebouw is opgetrokken in 1903 in Neogotische ..

Huize Assisië: neogotisch beeld van de H. Franciscus

Hooghoutseweg 3
Biezenmortel (Gemeente Haaren)
Inleiding. Neogotisch BEELD van de H. Franciscus, afkomstig uit een nis boven de entree van het hoofdgebouw, nu herplaatst naast de kapel. ..

Huize Assisië: kantine

Hooghoutseweg 3
Biezenmortel (Gemeente Haaren)
Inleiding. In het verlengde van de boerderij en daaraan vastgebouwd, bevindt zich de KANTINE, die eveneens omstreeks 1903 is gebouwd en qua..

Huize Assisië: werkplaats

Hooghoutseweg 3
Biezenmortel (Gemeente Haaren)
Inleiding. Aan de overzijde van de laan richting Oisterwijk, en tegenover het kantinegebouw bevindt zich de WERKPLAATS, die evenals de voor..

Kaart & Routeplanner

Route naar Haarendael: woonstalhuis van een boerderij in Biezenmortel