Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige leerlooierij "Vermeulen" in Riel

Nijverheid Industrie

Kerkstraat 29
5133AJ Riel (gemeente Goirle)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900


Beschrijving van Voormalige leerlooierij "Vermeulen"

Inleiding. Aan de zuidoostelijke zijde van de Kerkstraat staat, direct aan de straat, de voormalige LEERLOOIERIJ Vermeulen, daterend uit omstreeks 1900. Naast de vrijstaande looierij staat het voormalige looierswoonhuis, dat sterk gewijzigd is en buiten de bescherming valt. Omschrijving. Het drielaags bedrijfsgebouw met kapverdieping heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak met fors overstek en oud Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in handvorm baksteen. Boven het nathuis, dat in de oostelijke en westelijke gevel verschillende kleine vierruits houten lichten heeft, bestaan de gevels grotendeels uit gepotdekseld op elkaar liggende windluiken. In de oostelijke gevel tussen de drie lichten een opgeklampte getoogde deur; de westelijke gevel is op een reeks van zes lichten na, blind. De straatgevel is geheel opgetrokken uit baksteen en voorzien van zware smeedijzeren muurankers. Op de begane grond twee blindnissen, op de eerste en tweede etage, alsmede de kapverdieping, een getoogde, opgeklampte poort, geflankeerd door tweeruits lichten. De oorspronkelijke inventaris van het gebouw is verdwenen, maar de indeling is bewaard gebleven. Op de begane grond zijn verschillende, thans in onbruik geraakte kantoorruimtes aangebracht, met onder meer een brievenbus en een eenvoudige kachelschouw. Waardering. Het object is van algemeen belang vanwege de volgende waarden: cultuurhistorische waarden: het object is van belang als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling van de hoogbouw voor de leerlooierij in dew periode rond 1900; architectuurhistorische waarden: het object is van belang wegens hetbijzondere materiaalgebruik; het is van belang wegens de bijzondere samenhang van het exterieur en het interieur; gaafheid/herkenbaarheid: het object is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517013
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige leerlooierij "Vermeulen" in Riel

St.Antonius Abt-kerk

Kerkstraat 3
Riel (Gemeente Goirle)
Inleiding. De R.K. St. Antonius Abt-kerk is een georiƫnteerde kruiskerk met westelijke ingangstoren, gebouwd in neo-gotische stijl naar e..

Herenhuis

Kerkstraat 6
Riel (Gemeente Goirle)
Inleiding Aan de westelijke zijde van de Kerkstraat, daarvan gescheiden door een ondiepe tuin met oprijlaan, staat het HERENHUIS met aange..

St. Antonius-Abt pastorie/H.Hartbeeld

Kerkstraat 1
Riel (Gemeente Goirle)
Inleiding Ten noordwesten van de R.K. pastorie van de parochie van H. Antonius-Abt staat, gericht op het kruispunt van Kerkstraat en Goirle..

R.K. pastorie met aangebouwd koetshuis van de St. Antonius-Abt parochie

Kerkstraat 1
Riel (Gemeente Goirle)
Inleiding. Aan de oostelijke zijde van de Kerkstraat, door een ondiepe voortuin van de openbare weg gescheiden, staat de R.K. PASTORIE met..

Woonhuis bij voormalige looierij

Dorpstraat 41
Riel (Gemeente Goirle)
Inleiding. Direct ten zuiden van de voormalige looierij staat het bijbehorende WOONHUIS (2) in Ambachtelijk-Traditionele stijl, daterend u..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige leerlooierij "Vermeulen" in Riel