Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twee weverswoningen voor wevers in Goirle

Woonhuis

Dorpsstraat 14
5051CK Goirle
Noord Brabant

Bouwjaar: 1850-1875


Beschrijving van Twee weverswoningen voor wevers

Inleiding. Twee WEVERSWONINGEN voor wevers uit het derde kwart van de 19de eeuw met een oudere kern. De vrijstaande woningen liggen op een rechthoekig perceel met de voorgevel op de perceelscheiding naar het noorden en zijn opgetrokken in Traditioneel-ambachtelijke vormentaal. De linker woning bestond in het begin van de 20ste eeuw uit twee woningen. Inwendig zijn ze samengevoegd tot een huis met behoud van de twee voordeuren. Omschrijving. De eenlaagse woningen met zolder hebben een zadeldak parallel aan de straat. Ze zijn gedekt met oud-Hollandse pannen. Alle drie de woningen hebben in de voorgevel een deur met een schuifvenster en luiken. Het voordeurkozijn bevat een bovenlicht en een paneeldeur. De rechter woning heeft een opgeklampte voordeur met kraaldelen. In de schuifvensters een twintigruits- roedenverdeling. De rechterzijgevel, die nu blind is uitgevoerd, vertoont in het metselwerk boven de zoldervloer een dichtgezet venstertje. Ook is de muur opgehoogd. De bouwsporen verwijzen naar een andere dakvorm behorende bij de oudere kern van de woningen. Tegen de linkerzijgevel is een schuur gebouwd onder lessenaarsdak belegd met oud-Hollandse pannen. De deuren en de vensters van de achtergevel zijn gewijzigd. Het opgaand werk bestaat uit handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband. De woningen hebben een ruggelings gelegen boerenschouw en plavuizen vloer in de woonkamer. De zolderbalklaag bestaat uit gekantrechte juffers. Op het erf achter de woningen een gezamelijke boerenhof met diverse oude fruitbomen. Waardering. De woningen zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van midden-Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het wevershuis in de omgeving van Tilburg. Ze zijn van architectuur-historisch belang vanwege de traditioneel-ambachtelijke vormgeving. Ze zijn gaaf bewaard gebleven, tonen nog steeds de eertijds algemeen gebruikelijke ambachtelijke constructies en zijn tevens van belang wegens de afleesbaarheid van de bouwgeschiedenis. Ze zijn als voorbeelden van de eens zo talrijke weverswoningen uiterst zeldzaam geworden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517009
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twee weverswoningen voor wevers in Goirle

Vijf woonhuizen in traditionalistische vormen gebouwd

Tilburgseweg 108
Goirle
Inleiding. VIJF WOONHUIZEN rond 1937 in Traditionalistische vormen gebouwd voor de Goirlese kastelein H. Smits naar ontwerp van architect ..

Het Smiske, oorspronkelijk thuiswevershuisje

Nieuwe Rielseweg 41
Goirle
Het "Smiske". Oorspronkelijk thuiswevershuisje uit de tweede helft van de 18e eeuw.

De Wilde : Ronde stenen bergkorenmolen

Nieuwe Rielseweg 39
Goirle
Molen. Ronde stenen bergkorenmolen, uit 1875.

St. Franciscus van Sales

Kloosterstraat 22
Goirle
Inleiding. Voormalig KLOOSTER, KWEEK- en KOSTSCHOOL "St. Franciscus van Sales" van de Fraters van Tilburg uit 1889 met een uitbreiding in ..

Villa met hekwerk en schansmuur in electische stijl

Tilburgseweg 32
Goirle
Inleiding. VILLA met HEKWERK en SCHANSMUUR gebouwd rond 1890 in Eclectische stijl naar ontwerp van de Tilburgse architect Ed. Fremau. De v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Twee weverswoningen voor wevers in Goirle