Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Langgevelboerderij in Riel

Boerderij

Goorstraat 6
5051DH Riel (gemeente Goirle)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1935 1980 (gerenoveerd)


Beschrijving van Langgevelboerderij

Inleiding. Direct ten noorden van de zandweg staat, parallel aan de straat, de LANGGEVELBOERDERIJ het Ooijevaarsnest, daterend uit 1935 en opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele vormen. Omstreeks 1980 is de boerderij gerenoveerd, waarbij het oorspronkelijke karakter gehandhaafd bleef. Beschrijving. De boerderij heeft een globaal rechthoekige plattegrond, telt één bouwlaag en een kapverdieping en wordt gedekt door een afgewolfd zadeldak met oud-Hollandse pannen. De gevels zijn gemetseld in baksteen en worden horizontaal geleed door een doorgaande koppenlaag. Aan de westelijke zijde in het object is het woonhuis ondergebracht. Dit heeft in de voorgevel in een rondbogig gemetseld portiek een paneeldeur met halfrond bovenlicht, voorzien van straalvormige roedenverdeling, aan beide zijden geflankeerd door een tweetal gekoppelde zesruits openslaande vensters, voorzien van tweeruits bovenlichten. Het bedrijfsdeel heeft in de straatgevel van links naar rechts een getoogde opgeklampte vleugelinrijpoort, ter rechterzijde waarvan zich opgeklampte rondbogige deur bevindt, aan beide zijden geflankeerd door negenruits getoogde stalvensters. Boven de deur een opgeklampt laadluik naar de taszolder. In de straatgevel smeedijzeren balkankers, die de hoogte van de balklaag aangeven. In de oostelijke gevel een opgeklampte rondbogige deur, geflankeerd door hoog geplaatste lichten, met ter hoogte van de kapverdieping, tussen de bakstenen jaartalaanduiding, een negenruits venster. Ter hoogte van de brandmuur staat, op de nok van het dak, een gemetselde schoorsteen. Aan de westelijke zijde van het woonhuis staan drie linden. Waardering. De boerderij heeft cultuurhistorische waarden. Het gebouw is van belang als bijzondere uitdrukking van een geografische en landschappelijke ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarden wegens de aan de landschappelijke omgeving aangepaste vormentaal en de samenhang van het exterieur en onderdelen van het interieur. Het heeft ensemblewaarden wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de streek. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 517001
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Langgevelboerderij in Riel

Langdeelschuur

Goorstraat 6
Riel (Gemeente Goirle)
Inleiding. Aan de zuidelijke zijde van de Goorstraat staat, tegenover de boerderij Ooijenvaarsnest, met de nok parallel aan de straat, de ..

De Hoevens: boerderij

Goorstraat 4
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel I: BOERDERIJ Inleiding Het landgoed De Hoevens, al sinds de Middeleeuwen een pachthoeve van de abdij van Tongerlo, ..

De Hoevens: schuur

Goorstraat 2
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel V: SCHUUR Inleiding Het landgoed De Hoevens werd in 1918 aangekocht door de gebroeders Blomjous uit Tilburg. Tegeno..

De Hoevens: bakhuis

Goorstraat 2
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel III: BAKHUIS Inleiding Het landgoed De Hoevens, al sinds de Middeleeuwen een pachthoeve van de abdij van Tongerlo, ..

De Hoevens: karschop

Goorstraat 2
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel IV: KARSCHOP Inleiding Het landgoed De Hoevens, al sinds de Middeleeuwen een pachthoeve van de abdij van Tongerlo, ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Langgevelboerderij in Riel