Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuur met rechthoekige plattegrond. Deze ligt met de voorgevel in de rooilijn noordelijk van het woonhuis. Oorspronkelijk bevond zich hierin het washuis en toilet van het huis in Goirle

Gebouw

Tilburgseweg 119
5051AC Goirle
Noord Brabant

Bouwjaar: 1913


Beschrijving van Schuur met rechthoekige plattegrond. Deze ligt met de voorgevel in de rooilijn noordelijk van het woonhuis. Oorspronkelijk bevond zich hierin het washuis en toilet van het huis

Inleiding. SCHUUR met rechthoekige plattegrond. Deze ligt met de voorgevel in de rooilijn noordelijk van het woonhuis. Oorspronkelijk bevond zich hierin het washuis en toilet van het huis. Omschrijving. De schuur heeft een zadeldak met overstek. Het dak is gedekt met een rode Tuile du Nord met op de koppen houten windveren en gevelmakelaar met een kegelvormig huisteken als bekroning. Aan de kant van het woonhuis heeft de schuur een toegangsdeur met ernaast een roedenvenster. Aan de straatkant eveneens een roedenvenster. Het opgaand werk heeft overeenkomsten met dat van het woonhuis. Het bestaat uit een laag gemetseld bakstenen basement van machinale rood/paarse steen gemetseld in kruisverband. Hierop een houten skelet aan de buitenkant bekleed met gegalvaniseerde ijzeren golfplaten voorzien van horizontaal en verticaal stijl en regelwerk waardoor een houten vakwerk ontstaat. Het houtwerk van dak en wanden is donkergroen geschilderd, dit in sterk contrast met de vensters en golfplaten die een witte lichte kleur hebben. Waardering. Het complex is van algemeen belang. Het is cultuurhistorisch van belang als bijzondere uitdrukking van een culturele, technische en typologische ontwikkeling. Het complex is van belang wegens innovatieve waarde als goed en herkenbaar voorbeeld van prefabricage in hout. Het heeft architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de architectuur en bouwtechniek. Het is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik. Het complex is van belang wegens de architectuurhistorische, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516990
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schuur met rechthoekige plattegrond. Deze ligt met de voorgevel in de rooilijn noordelijk van het woonhuis. Oorspronkelijk bevond zich hierin het washuis en toilet van het huis in Goirle

Vrijstaande woonhuis midden op een rechthoekig perceel met de voor- of westgevel naar de straat. In de loop der jaren is het huis enigszins gewijzigd, ..

Tilburgseweg 119
Goirle
Inleiding. Het WOONHUIS ligt aan de lintbebouwde verbindingsweg tussen Tilburg en Goirle. Het ligt vrijstaand midden op een rechthoekig pe..

Vijf woonhuizen in traditionalistische vormen gebouwd

Tilburgseweg 108
Goirle
Inleiding. VIJF WOONHUIZEN rond 1937 in Traditionalistische vormen gebouwd voor de Goirlese kastelein H. Smits naar ontwerp van architect ..

Maria Boodschap: schansmuur

Tilburgseweg 136
Goirle
Inleiding Het erf van kerk en pastorie wordt aan de straatkant afgescheiden door een SCHANSMUUR. Westelijk van het kerkplein aan de van Mal..

Maria Boodschap: kerk

Tilburgseweg 136
Goirle
Inleiding. De KERK "H. Maria Boodschap" uit 1940, in de stijl van de Delftse School, is een ontwerp van architect C.H. de Bever (Eindhoven..

Maria Boodschap: pastorie

Tilburgseweg 136
Goirle
Inleiding. De PASTORIE van de kerk "H. Maria Boodschap" uit 1940 bestaat uit twee gedeelten: het woonhuis met op de noordwesthoek een aan..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schuur met rechthoekige plattegrond. Deze ligt met de voorgevel in de rooilijn noordelijk van het woonhuis. Oorspronkelijk bevond zich hierin het washuis en toilet van het huis in Goirle