Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fabriekscomplex Havep: machinehuis voor de stoommachine in Goirle

Nijverheid Industrie

Bergstraat 50
5051HC Goirle
Noord Brabant

Bouwjaar: 1891
Architect: E. Fremau


Beschrijving van Fabriekscomplex Havep: machinehuis voor de stoommachine

Onderdeel 2 Inleiding MACHINEHUIS uit 1891 voor de STOOMMACHINE. Mogelijk gerealiseerd naar plannen van de Tilburgse architect E. Fremau. Omschrijving Het stoommachinehuis op rechthoekig grondvlak (oppervlakte ca. 144 m2) bestaat uit een bouwlaag. Het wordt gedekt door een plat dak gedeeltelijk voorzien van een glazen lichtkap. De ingang van het stoommachinehuis, bestaat uit een dubbele deur met een rondboogvormig bovenlicht met een geometrische roedeverdeling. De grenenhouten deuren zijn afgehangen aan smeedijzeren gehengen. Het machinehuis is bereikbaar via een ijzeren steektrap met bordes. Het opgaand werk van het machinehuis bestaat uit rode handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband. Het interieur draagt kenmerken uit de bouwtijd, maar is aangetast door een aantal buizen en leidingen. De vloerafwerking is van granitowerk. De wanden hebben een lambrisering van witte, liggende rechthoekige facettegels. In het machinehuis bevindt zich een vrijwel complete stoommachine afkomstig van de machinefabriek Werkspoor (Amsterdam). Waardering Stoommachinehuis en de daarin bewaarde machine zijn van algemeen belang als één van de drie samenstellende complexonderdelen. Er is een sterke functionele relatie met de naastgelegen schoorsteen. Bovendien heeft dit onderdeel bijzondere waarde vanwege de nog aanwezige machine, als krachtbron één van de belangrijkste onderdelen van een fabriekscomplex en derhalve van grote cultuurhistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516984
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fabriekscomplex Havep: machinehuis voor de stoommachine in Goirle

Fabriekscomplex Havep: Kantoor Havep

Bergstraat 50
Goirle
Onderdeel 1 Inleiding Het kleine KANTOOR van de ververij uit 1888 is gebouwd voor de textielfabrikant Van Puijenbroek. Omschrijving Het ..

Fabriekscomplex Havep: fabrieksschoorsteen

Bergstraat 50
Goirle
Onderdeel 3 Inleiding Fabrieksschoorsteen uit 1891. Omschrijving De fabrieksschoorsteen bestaat uit drie gedeelten: basement, schacht en..

Johannes' Onthoofding

Kerkstraat 1
Goirle
R.K. Kerk. Neogotische kerk uit 1896-1897 naar ontwerp van Jos Th. Cuypers, verbonden met de gotische, midden 15e eeuwse toren van een voora..

Fabrikantenhuis met aangebouwde fabriekswinkel

Kerkstraat 10
Goirle
Inleiding. Voormalig FABRIKANTENHUIS met aangebouwde FABRIEKSWINKEL in Eclectische stijl, gebouwd voor de fabrikantenfamilie G. van Besouw..

Huize Stella

Kloosterstraat 12
Goirle
Inleiding. VILLA "Huize Stella" met HEKWERK gebouwd in 1902, in de vormentaal verwant aan de Jugendstil, naar ontwerp van architect W.F.J...

Kaart & Routeplanner

Route naar Fabriekscomplex Havep: machinehuis voor de stoommachine in Goirle

Foto's (5)