Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fabriekscomplex Havep: Kantoor Havep in Goirle

Gebouw

Bergstraat 50
5051HC Goirle
Noord Brabant

Bouwjaar: 1888


Beschrijving van Fabriekscomplex Havep: Kantoor Havep

Onderdeel 1 Inleiding Het kleine KANTOOR van de ververij uit 1888 is gebouwd voor de textielfabrikant Van Puijenbroek. Omschrijving Het eenlaagse kantoor met zolderverdieping heeft een rechthoekige plattegrond (oppervlakte ca. 64 m2) en wordt gedekt door een zadeldak met overstek voorzien van windveren. Het dak is belegd met grijze oud-Hollandse pannen. De symmetrische voorgevel is op de begane grond drie travee├źn breed. De eenvoudige met kraaldelen beklede voordeur wordt geflankeerd door twee getoogde schuifvensters met een zesruits verdeling. Boven de voordeur een getoogd bovenlicht. Op de zolderverdieping bevinden zich boven de deur twee vensters onder rondboog met een zesruits-verdeling. In de zijgevels eveneens een getoogd venster overeenkomstig die van de voorgevel. Het opgaande werk bestaat uit rode baksteen gemetseld in kruisverband. Het heeft een cementen plint. De voorgevel wordt bovendien afgewisseld door speklagen van gele steen, die ook in de segment- en rondbogen is verwerkt. In de boogtrommels siermetselwerk. Het interieur is sterk gewijzigd en bevat afgezien van de constructie geen historische onderdelen. Waardering Het kantoor is van algemeen belang. Het is tezamen met schoorsteen en machinehuis het brandpunt van de ontwikkeling ter plaatse. Het is bovendien van architectuurhistorisch (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516983
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fabriekscomplex Havep: Kantoor Havep in Goirle

Fabriekscomplex Havep: machinehuis voor de stoommachine

Bergstraat 50
Goirle
Onderdeel 2 Inleiding MACHINEHUIS uit 1891 voor de STOOMMACHINE. Mogelijk gerealiseerd naar plannen van de Tilburgse architect E. Fremau. ..

Fabriekscomplex Havep: fabrieksschoorsteen

Bergstraat 50
Goirle
Onderdeel 3 Inleiding Fabrieksschoorsteen uit 1891. Omschrijving De fabrieksschoorsteen bestaat uit drie gedeelten: basement, schacht en..

Johannes' Onthoofding

Kerkstraat 1
Goirle
R.K. Kerk. Neogotische kerk uit 1896-1897 naar ontwerp van Jos Th. Cuypers, verbonden met de gotische, midden 15e eeuwse toren van een voora..

Fabrikantenhuis met aangebouwde fabriekswinkel

Kerkstraat 10
Goirle
Inleiding. Voormalig FABRIKANTENHUIS met aangebouwde FABRIEKSWINKEL in Eclectische stijl, gebouwd voor de fabrikantenfamilie G. van Besouw..

Huize Stella

Kloosterstraat 12
Goirle
Inleiding. VILLA "Huize Stella" met HEKWERK gebouwd in 1902, in de vormentaal verwant aan de Jugendstil, naar ontwerp van architect W.F.J...

Kaart & Routeplanner

Route naar Fabriekscomplex Havep: Kantoor Havep in Goirle

Foto's (5)