Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Maalderij 't Stoom in Gilze

Nijverheid Industrie

Nieuwstraat 113 a
5126CC Gilze (gemeente Gilze en Rijen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1892


Beschrijving van Maalderij 't Stoom

Inleiding. In 1892 werden op een achterterrein aan de westelijke zijde van de Nieuwstraat de MAALDERIJ 't Stoom met aan de achterzijde een bijbehorende vrijstaande houten LOODS in Ambachtelijk-traditionele vormen gebouwd. Al in het begin van deze eeuw vonden er diverse kleine uitbreidingen plaats. De stoommachine werd rond 1910 vervangen door een andere krachtbron. Sinds ca. 1960 wordt de maalderij nog slechts incidenteel gebruikt. De loods en enkele ruimtes in de maalderij zelf dienen tegenwoordig vooral voor opslag en bedrijfsdoeleinden. De oorspronkelijke indeling en inventaris zijn nog grotendeels bewaard gebleven. Omschrijving. De hoofdmassa van de maalderij bestaat uit een drielaags gebouw op rechthoekige grondslag met de as loodrecht op de Nieuwstraat en met gemetselde muren onder een met oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. Aan de zijkanten en aan de achterzijde bevinden zich diverse éénlaags aanbouwen die alle een rechthoekige plattegrond hebben maar verder verschillend zijn in volume, dakvorm en -bedekking. Noordwestelijk hiervan aan de achterzijde gelegen, bevindt zich een vrijstaande houten loods van één bouwlaag met een rechthoekige plattegrond onder een met zwarte kruispannen gedekt zadeldak. De gevels van de hoofdmassa zijn van witgeschilderde machinale baksteen met een geteerde plint. Zowel op de begane grond als de verdieping bevindt zich, centraal geplaatst, een houten rondboogpoort. Op de tweede verdieping bevindt zich een recht gesloten houten hijsluik onder een overhangend afdak onder een zadeldak met hijsinstallatie en windveer. Op de verdiepingen heeft de hoofdmassa rondboogvensters met ijzeren ramen met roedenverdeling. Intern zijn de indeling, de balklagen en de vloeren nog gaaf bewaard gebleven. De meeste oude machines zijn verwijderd. De noordelijke aanbouw onder een lessenaarsdak was vroeger het ketelhuis. De schoorsteen die zich hier bevond, is aan het eind van de jaren vijftig gesloopt. De zuidelijke aanbouw heeft een grote, recht gesloten, houten inrijpoort en een met pannen gedekt zadeldak met windveer. De gaaf bewaarde vrijstaande houten loods heeft wanden van geteerde planken onder een zadeldak en een lessenaarsdak met windveren. Waardering. De maalderij is van algemeen belang. De maalderij heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van de maalderij in het algemeen. De maalderij heeft architectuurhistorisch belang wegens de bijzondere samenhang tussen ex- en interieur. De maalderij is van belang wegens de architectonische gaafheid van ex- en interieur. De maalderij is van belang wegens de functionele en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516969
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Maalderij 't Stoom in Gilze

't Oude Raadhuis

Nieuwstraat 22
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig GEMEENTEHUIS met GEVANGENIS dat tegenwoordig als dagopvang voor minder validen en als huisvesting voor de heemkundekri..

Praktijkwoning

Nieuwstraat 20
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. In 1909 werd begonnen met de bouw van de PRAKTIJKWONING voor de arts/apotheek J. Blom. Het ontwerp was van de Amsterdamse archit..

Woonhuis

Bisschop de Vetplein 13
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Op het kruispunt van de belangrijke wegen Nieuwstraat, Kerkstraat en Raadhuisstraat in het centrum van Gilze, werd in 1910 dit W..

Woon-werkhuis

Aalstraat 60
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Geheel vrijstaand WERK-WOONHUIS dat in 1903 precies in de as van de Alphenseweg in vormen van de Neo-Renaissance werd gebouwd. ..

Woonhuis/koetshuis

Versterstraat 11
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Vrij gelegen aan de Versterstraat werd in 1888 dit statige WOONHUIS met KOETSHUIS opgetrokken in Eclectische vormen. Tegenwoord..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)