Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Lederfabriek G.B. Seelen en Zoon in Rijen

Nijverheid Industrie

Heistraat 3
5121JK Rijen (gemeente Gilze en Rijen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1908-1915


Beschrijving van Lederfabriek G.B. Seelen en Zoon

Inleiding Omstreeks 1908 ontstond aan de Heistraat een leerbedrijf dat van vader op zoon over zou gaan en geleidelijk aan tot de LEDERFABRIEK G.B. Seelen en Zoon uitgroeide. Het bedrijf omvatte onder meer een fabriekswoning uit 1915, nathuizen, droogzolders en productiegedeelten en allerlei grote en kleine aanbouwen en hallen van na 1945, ook achter de fabriekswoning; deze na-oorlogse gedeelten zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang. De lederfabriek is opgetrokken in traditionele vormen, de fabriekswoning in vormen van de Neo-Renaissance. Sinds 1993 is de fabriek niet meer als zodanig in gebruik. De inventaris is niet meer aanwezig en het complex wordt anno 2004 voor allerlei doeleinden gebruikt. Omschrijving Het complex heeft een breed front aan de Heistraat en bestaat van links naar rechts uit: a. Huisnummer 3: FABRIEKSWONING van twee bouwlagen met kap (1915); Pand op bakstenen grondslag, van oorsprong voorzien van een mansardedak, in de jaren zeventig opgetrokken tot twee bouwlagen. Voorgevel met bescheiden Neo-Renaissance decoratie. b. Huisnummer 3: KANTOOR en MAGAZIJN van één bouwlaag onder plat dak; In baksteen opgetrokken tussenlid met ingang van het kantoor en poort voor het magazijn, op rechthoekige grondslag. Zeer bescheiden decoratie door middel van banden metselwerk in afwijkende kleur. c. Huisnummer 5: MACHINEHAL/PRODUCTIE en DROOGZOLDERS van drie bouwlagen onder plat dak (voorzijde) en sheddaken/schilddaken (achterzijde) met aan de oostelijke achterzijde opgenomen in de bebouwing het niet meer waarneembare ketelhuis (en daarachter de losstaande schoorsteen) en in de westelijke achterzijde de gedeeltelijk waarneembare looiputten; Bakstenen gedeelte op onregelmatige grondslag. Gietijzeren ramen. Inwendig delen van de oorspronkelijke constructie in de vorm van ijzeren kolommen en houten en ijzeren balklagen. d. Huisnummer 5a: HALLEN en DROOGZOLDERS van één tot drie bouwlagen onder plat dak (voorzijde) en zadeldaken (achterzijde); Bakstenen gedeelte op globaal rechthoekige grondslag. Voorts aan de achterzijde: e. Achter huisnummer 3: de losstaande SCHOORSTEEN. Schoorsteen van radiaalsteen met uitkragende kop; ijzeren banden. Waardering Het complex van lederfabriek Seelen is qua silhouet, hoofdvolumes en front aan de Heistraat van algemeen belang vanwege: - het in de verschillende bouwvolumes herkenbare productieproces dat eigen is aan een leerfabriek (nathuis en droogzolder, kuipen, productieafdeling, woning, kantoor, schoorsteen enz.); - het karakteristieke, typologisch en architectonisch belangrijke front aan de Heistraat; - de cultuurhistorische betekenis van het complex in de van landelijk belang zijnde geschiedenis van leerlooierij en -verwerking die kenmerkend was voor de Brabantse Langstraat en omgeving met als belangrijkste kernen Dongen en Rijen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516961
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Lederfabriek G.B. Seelen en Zoon in Rijen

Leerfabriek C. en A. van Gorp

Hoofdstraat 77
Rijen (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Aan de westzijde van de Hoofdstraat, gelegen op het smalle, langgerekte terrein van een uit ca. 1870 daterende school en met geb..

Voormalige leerlooierij met looikuipen

Hoofdstraat 117
Rijen (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Geheel vrijstaande, op een achterterrein gelegen, voormalige LEERLOOIERIJ met looikuipen die in 1928 in opdracht van Jos Boemaar..

Pastorie

Hoofdstraat 58
Rijen (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. De gedeeltelijk vrijstaande PASTORIE met tuin werd in 1926 en 1927 op de funderingen van een voorganger opgetrokken in Tradition..

Geheel vrijstaand blok van drie aaneengesloten woonhuizen

Hoofdstraat 35
Rijen (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Geheel vrijstaand blok van drie aaneengesloten WOONHUIZEN dat in 1923 in opdracht van de gebroeders Teeuwes aan de westzijde van..

Vrijstaand dubbel woonhuis

Hoofdstraat 23
Rijen (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Geheel vrijstaand dubbel WOONHUIS, gelegen op de hoek Hoofdstraat/Pastoor Gillisstraat, dat in 1919-1920 als zodanig ontworpen e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Lederfabriek G.B. Seelen en Zoon in Rijen