Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Neogotisch beeld van de Heilige Anna met Maria als kind op het voorplein van de Annakapel in Molenschot

Overig

Veenstraat 2
5124ND Molenschot (gemeente Gilze en Rijen)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1890 1890 ca. 1890


Beschrijving van Neogotisch beeld van de Heilige Anna met Maria als kind op het voorplein van de Annakapel

Inleiding. Op het voorplein van de Annakapel staat een uit ca. 1890 daterend Neogotisch BEELD van de Heilige Anna met Maria als kind. Omschrijving. Op een door klimop begroeide sokkel staat een wit stenen beeld. Moeder Anna heeft zich achter haar kleine dochter Maria opgesteld, waarbij zij met de rechterhand wijst op de schriftrol die de laatste aan het lezen is. De linkerhand rust op de schouder van Maria. Beide staande figuren gaan hierin geconcentreerd op. De gezichten, beide met geloken ogen, zijn voorzien van een hoofddoek en beide dragen lange sober geplooide gewaden. De kijkrichting van Anna is iets naar links, terwijl Maria de schriftrol met een naar rechts genegen hoofd beziet. De standhouding van beiden laat de specifiek gotische S-vorm zien. Waardering. Het beeld is van algemeen belang. Het beeld is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling. Het is van belang vanwege de stijl en de gaafheid. Tevens heeft het ensemblewaarde vanwege de locatie en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de dorpse omgeving. Veenstraat 2 onderdeel III het Calvariekruis Gilze-Rijen (Molenschot) (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516959
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Neogotisch beeld van de Heilige Anna met Maria als kind op het voorplein van de Annakapel in Molenschot

Calvariekruis achter de Annakapel op het kerkhofje

Veenstraat 2
Molenschot (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Achter de Annakapel staat op het kerkhofje een CALVARIEKRUIS. Het Neogotische kruis dateert uit ca. 1890. Omschrijving. Het k..

St. Annakapel

Veenstraat 2
Molenschot (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. De Gotische ST. ANNAKAPEL werd gebouwd in de vroege zestiende eeuw en werd gerestaureerd in 1960. Omschrijving. De kapel heef..

Café "De Drie Linden" : hoeve van het Kempische langgeveltype

Broekstraat 1
Molenschot (Gemeente Gilze en Rijen)
CAFE "De Drie Linden". Hoeve van het Kempische langgeveltype.

Pastorie in sobere Eclecticistische stijl

Kapelstraat 3
Molenschot (Gemeente Gilze en Rijen)
Kapelstraat 3 onderdeel II de pastorie Gilze-Rijen (Molenschot) Inleiding. De PASTORIE werd gebouwd in 1879 in sobere Eclecticistische st..

H. Annakerk in Neogotische stijl

Kapelstraat 1
Molenschot (Gemeente Gilze en Rijen)
Kapelstraat 1 onderdeel I de kerk Gilze-Rijen (Molenschot) Inleiding. De H. ANNAKERK werd in 1887 gebouwd in Neogotische stijl naar o..

Kaart & Routeplanner

Route naar Neogotisch beeld van de Heilige Anna met Maria als kind op het voorplein van de Annakapel in Molenschot

Foto's (1)