Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig bureelgebouw, keuken, ontspanningslokaal in Gilze

Militair Object

Prinsenbosch 45
5120AA Gilze (gemeente Gilze en Rijen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1941-1942


Beschrijving van Voormalig bureelgebouw, keuken, ontspanningslokaal

Inleiding. Voormalig BUREELGEBOUW, KEUKEN, ONTSPANNINGSLOKAAL. Tegenwoordig worden in het gebouw nog steeds tal van administratieve en recreatieve functies gecombineerd, tevens zijn er nog de keuken met eetzaal, een stilte-ruimte en een crèche gevestigd. Het pand is gebouwd in 1941-1942 als een imitatie van de Duits Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Omschrijving. Het zeer grote samengestelde gebouw is gelegen aan de zuidelijke rand van de hoofdweg tussen de nummers 38 en 72 en tegenover nummer 41. Het gebouw, dat het grootste is van het hele complex en samen met nummer 11 als hoofdgebouw gezien kan worden, bestaat uit drie rechthoekige, haaks op elkaar geplaatste bouwlichamen waarvan de assen noordoostelijk en noordwestelijk lopen. Aan de zuidoostelijke zijde is in 1995 een rechthoekige wachtruimte voor de eetzaal gebouwd; deze valt buiten de bescherming. De uiterlijke verschijningsvorm van het gebouw komt, met name in de detaillering, sterk overeen met die van gebouw 11. De hoofdvormen zijn weer gebaseerd op het boerderij-achtige type van de rest van het complex. Hoewel ook dit gebouw slechts één bouwlaag telt, worden de zolderverdiepingen hier vrij intensief gebruikt, dit in tegenstelling tot het grootste deel van het complex, waar een gebruik van de zolderverdieping in eerste instantie niet bedoeld was. Het gebouw heeft onder meer: gevels in schoon metselwerk, zadeldaken met eindschilden, gedekt met verbeterde Hollandse pannen, diverse, steeds anders vormgegeven, ingangen in alle vleugels van het gebouw, vensters en ingangen met natuurstenen kozijnen en hoekverstevigingen, enkelvoudige en samengestelde dakkapellen, waarvan sommige nog het originele lessenaarsdak met pannenbedekking hebben, een topgevel met takelluik en -balk, een met zink beklede luchtkoker met dakspits en een zeer uitgebreid keldercomplex. In de tijd na de oorlog werden er diverse ingangen, een brandtrap en de wachtruimte voor de eetzaal bijgebouwd, ook de vensters met klapramen werden toen aangebracht. Intern werd de indeling enigszins gewijzigd. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling. Het pand heeft architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het pand bezit als binnen het complex gelegen object ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis van de situering, verbonden met de ontwikkelingsgeschiedenis van de vliegbasis Gilze Rijen; tevens heeft het ensemblewaarden vanwege de wijze van inrichting en voorzieningen. Het pand is van belang wegens de functionele en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516955
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig bureelgebouw, keuken, ontspanningslokaal in Gilze

Voormalig legeringsgebouw, nu dubbel woonhuis

Prinsenbosch 36A/B
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu dubbel woonhuis. Het pand is gelegen aan de noordzijde van de weg, iets ten noorden van nummers 3..

Voormalig legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 37
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu onderkomen voor asielzoekers. Het pand is gelegen aan de zuidzijde van de weg, tussen de nummers..

Voormalig legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 38
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu onderkomen voor asielzoekers. Het pand is gelegen aan de zuidzijde van de weg, tussen de nummers ..

Voormalig legeringsgebouw, nu magazijn

Prinsenbosch 39 A/B
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu magazijn. Het pand is gelegen aan de noordzijde van de weg, tussen de nummers 35 en 40 in. De lang..

Voormalig legeringsgebouw, nu dubbel woonhuis

Prinsenbosch 40 A/B
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu dubbel woonhuis. Het pand is gelegen aan de noordzijde van de weg, naast nummer 39A/B. De lange g..

Kaart & Routeplanner