Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige gevangenis, nu als telecommunicatiegebouw in gebruik bij defensie in Gilze

Gebouw

Prinsenbosch 24
5126ND Gilze (gemeente Gilze en Rijen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1941-1942


Beschrijving van Voormalige gevangenis, nu als telecommunicatiegebouw in gebruik bij defensie

Inleiding. Voormalige GEVANGENIS, nu als telecommunicatiegebouw in gebruik bij Defensie. Het geheel omheinde gebouw is centraal op het terrein gelegen, iets ten zuidoosten van de nummers 25 en 37. Het pand is gebouwd in 1941-1942 als een imitatie van de Duits Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Omschrijving. Het gebouw bestaat uit twee gedeelten; een vrijwel vierkante hoofdmassa en een rechthoekige, smalle langwerpige aanbouw aan de westzijde. Opvallend is dat het pand niet in schoon metselwerk met een betonnen kern is opgetrokken maar dat de wanden van hout, rustend op een stenen plint zijn. De hoofdmassa heeft een tentdak met bovenop een gemetselde schoorsteen, de aanbouw een zadeldak met schild; beide zijn gedekt met verbeterde Hollandse pannen. De hoofdingang, die zich aan de noordoostzijde van de hoofdmassa bevindt heeft een houten omlijsting en een stalen deur. De vensters van de hoofdmassa zijn met luiken afsluitbaar; die van de aanbouw zijn klein en getralied. Intern is het geheel na de oorlog sterk gewijzigd ten behoeve van de nieuwe functie. Waardering. Het pand is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling. Het pand heeft architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het pand bezit als binnen het complex gelegen object ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis van de situering, verbonden met de ontwikkelingsgeschiedenis van de vliegbasis Gilze Rijen; tevens heeft het ensemblewaarden vanwege de wijze van inrichting en voorzieningen. Het pand is van belang wegens de functionele en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516953
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige gevangenis, nu als telecommunicatiegebouw in gebruik bij defensie in Gilze

Voormalig telecommunicatiegebouwtje

Prinsenbosch 25
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig TELECOMMUNICATIEGEBOUWTJE, tegenwoordig leegstaand. Het geheel vrijstaande gebouwtje is zeshoekig van vorm en is iet..

Voormalig legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 27
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu onderkomen voor asielzoekers. Het pand is naast nummer 28 gelegen aan de zuidzijde van de weg me..

Voormalige legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 28
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu onderkomen voor asielzoekers. Het pand is naast nummer 29 gelegen aan de zuidzijde van de weg m..

Voormalig legeringsgebouw, nu medische opvang

Prinsenbosch 22
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu medische opvang. Het pand is gelegen tussen nummer 21 en nummer 27. Het pand is gebouwd in 1941-1..

Voormalig legeringsgebouw, nu onderkomen voor asielzoekers

Prinsenbosch 21
Gilze (Gemeente Gilze en Rijen)
Inleiding. Voormalig LEGERINGSGEBOUW, nu onderkomen voor asielzoekers. Het pand is gelegen aan de zuidzijde van nummer 20. Het pand is geb..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige gevangenis, nu als telecommunicatiegebouw in gebruik bij defensie in Gilze