Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Brugdelen met leuningen van smeedijzeren hekwerk waarop lantaarns in Arnhem

Weg En Waterwerk

De la Reijstraat 9
6814AD Arnhem
Gelderland

Bouwjaar: 1908


Beschrijving van Brugdelen met leuningen van smeedijzeren hekwerk waarop lantaarns

Inleiding BRUGDELEN met leuningen van smeedijzeren hekwerk waarop lantaarns, gelegen tussen de rijstroken van de De La Reijstraat over de St. Jansbeek die vanaf het park Sonsbeek in de richting van de Janssingels stroomt. Twee van de oorspronkelijk vier brugdelen zijn gereconstrueerd in de periode 2005-2007, nadat de gedempte beek tussen de Sonsbeekweg en de Cronjéstraat weer is uitgegraven. Deze gereconstrueerde brugdelen bestaan grotendeels uit baksteen. De twee brugdelen van smeedijzer bevinden zich aan weerszijden van de Cronjéstraat ter plaatse van de beek. In het eerste decennium van de twintigste eeuw kwam de Transvaalbuurt tot ontwikkeling. De bruggen zijn in 1908 (aangegeven in zuidelijk brugdeel) door Gemeentewerken gebouwd in Art Nouveau-stijl. Op de met gras ingeplante oevers staan treurwilgen nabij de hoeken van de brugdelen. Omschrijving De brugdelen aan weerszijden van de Cronjéstraat hebben een hardstenen overspanning met doorstroomopening in het midden, waarin halverwege het brugdek en de waterspiegel een hardstenen waterbekken is geplaatst. Hierdoor ontstaat een kleine waterval. De onderbouw bestaat aan weerszijden van deze opening uit een aantal hardstenen bogen met een opvulling van ruw behakte breuksteen. De leuningen van beide brugdelen bestaan uit negen hardstenen hekpalen waartussen witgeschilderde smeedijzeren sierhekken met spinneweb-motief. De hekpalen hebben een afgeronde bovenkant en een aan de waterzijde uitbuikende voet. Het hekwerk is geplaatst op een geprofileerde hardstenen plint en wordt aan de bovenzijde afgesloten door een groene buis. De brugleuningen buigen aan de uiteinden licht met de De la Reijstraat mee. De (hogere) middelste hekpaal en de hekpalen aan de uiteinden van de brugleuningen zijn veelzijdig en hebben een spitse top waarop een smeedijzeren (gas)lantaarn. Het met glas afgesloten verlichtingselement heeft een conische vorm en is geplaatst op een opengewerkte `spits' van sierlijk smeedijzerwerk. In het midden van de brugleuning loopt het hekwerk vanaf de hekpalen enigszins omhoog naar het hogere basement van de lantaarn in het midden. Waardering BRUGDELEN uit 1908. - Van architectuurhistorische waarde als fraai voorbeeld van smeedijzeren hekwerk en lantaarns in Art Nouveau-stijl, die van belang zijn wegens de esthetische kwaliteiten en gaafheid. Als zodanig hebben de brugdelen zeldzaamheidswaarde. - Van stedebouwkundige waarde als essentieel onderdeel van de tussen 1905 en 1915 grotendeels met vrijstaande en aaneengebouwde rijen herenhuizen in Art Nouveau-stijl bebouwde Transvaalbuurt. Mede vanwege de ensemblewaarde in relatie met de omringende bebouwing hebben de brugdelen zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516945
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Brugdelen met leuningen van smeedijzeren hekwerk waarop lantaarns in Arnhem

Zonneweelde

De la Reijstraat 9
Arnhem
Inleiding: HERENHUIS met HEKWERK. Het halfvrijstaande hoekpand, "ZONNEWEELDE" (weergegeven in vergulde Art Nouveau-belettering in een verdi..

Rijtje van drie aaneengebouwde herenhuizen met hekken, thans met etage- en/of kamerverhuur

De la Reijstraat 6
Arnhem
Inleiding Rijtje van drie aaneengebouwde HERENHUIZEN met HEKKEN, thans met etage- en/of kamerverhuur, ca. 1905-1910 gebouwd naar ontwerp va..

Herenhuis met hekwerk

Bothaplein 1
Arnhem
Inleiding: HERENHUIS met HEKWERK. In het halfvrijstaande hoekpand, dat vanaf 1915 als kantoor van de PGEM (Provinciale Gelderse electricite..

Beek en Dal

Cronjéstraat 10
Arnhem
Inleiding: HERENHUIS "BEEK EN DAL" met HEKWERK. Het halfvrijstaande hoekpand, waarin thans een kantoor is gevestigd, is een tijd lang in ge..

Herenhuis 'Molendal' met hekwerk

Cronjéstraat 15
Arnhem
Inleiding Het HERENHUIS "MOLENDAL" met HEKWERK. Het halfvrijstaande hoekpand, thans in gebruik als hotel, was in 1903 één van de eerste h..

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)