Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Spuisluis van het type duikersluis in Arnhem

Weg En Waterwerk

Rijnkade 143
6811HD Arnhem
Gelderland

Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw


Beschrijving van Spuisluis van het type duikersluis

Inleiding SPUISLUIS van het type duikersluis met een directe afwatering in de Rijn, gesitueerd op de Rijnkade tegenover nummer 143. De sluis regelt de waterafvoer van riolen en voormalige waterstromen (overkluisde en verlegde beekstromen, grachten) uit de Arnhemse binnenstad. De gietijzeren heugelstang met tandwielen dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw. Tegenover Rijnkade 28 bevindt zich een vrijwel identieke sluis. Omschrijving (bovengronds) Deze sluis bestaat uit een gietijzeren rechte heugelstang met tandwielen en ingezwenkte voet op een rechthoekige onderbouw, welke is voorzien van een hardstenen omranding. De rechthoekige put-opening wordt afgesloten door een dubbel ijzeren luik. Boven de waterspiegel van de Rijn bevinden zich afvoeropeningen. Waardering Negentiende eeuwse SPUISLUIS. - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de afwatering van het in noordelijke richting sterk glooiende Arnhemse landschap, waarin waterstromen (waaronder de voor het ontstaan van Arnhem belangrijke Jansbeek) en rioleringen een weg zoeken naar de Rijn. Deze uitwateringssluis met gietijzeren heugelstang vormt een belangrijk voorbeeld van 19de eeuwse industrie en techniek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516932
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Spuisluis van het type duikersluis in Arnhem

Sabelspoort

Markt 12
Arnhem
Sabelspoort. Vierkant poortgebouw (XIV) tussen ronde torens. Uitbouw stadszijde met klassicistisch barokke gevel (1642). Gerestaureerd na oo..

Provinciehuis

Markt 11
Arnhem
Inleiding HUIS DER PROVINCIE Gelderland met INGANGSPARTIJ, gebouwd in de periode 1950-55 naar ontwerp van J.J.M. Vegter in samenwerking me..

Stadswaag

Markt 38
Arnhem
Stadswaag. Vierkant gebouw, baksteen met natuurstenen sierdelen. Hoekpilasters, marktzijde segmentvormig fronton en balkon, kerkzijde drieho..

paleis van justitie

walburgstraat 2
arnhem
Paleis van Justitie met binnenhof en beeldengroep 'Salomons Oordeel'.

Grote/Sint Eusebiuskerk

Kerkplein 1
Arnhem
Inleiding De Eusebius- of Grote Kerk (Nederlands Hervormd) is een forse, groots opgezette driebeukige kruisbasiliek met hoge westtoren en k..

Kaart & Routeplanner

Route naar Spuisluis van het type duikersluis in Arnhem

Foto's (1)