Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Transformatorhuisje in Arnhem

Nijverheid Industrie

Weg naar de Stenen Tafel 1 A
6822LW Arnhem
Gelderland

Bouwjaar: 1925


Beschrijving van Transformatorhuisje

Inleiding Bakstenen TRANSFORMATORHUISJE, gelegen op de hoek van de Weg naar de stenen tafel en de Weg achter het bos, tegenover de watertoren De Steenen Tafel. Dit trafohuisje is in 1925 gebouwd (waarschijnlijk in opdracht van het gemeentelijk elektriciteitsbedrijf) en vertoont kenmerken van de zakelijk expressionistische bouwtrant, met invloeden van de Nieuwe Haagse School. Omschrijving Bakstenen TRAFOHUISJE op rechthoekig grondplan (410 x 390 cm.) met plat dak. De gevels zijn opgetrokken in halfsteensverband in rode en gele baksteen. Het trasraam, het verspringende gevelvlak van de voorgevel en de strek boven één der deuren zijn van rode baksteen. Het bovenste deel van de gevels is bekleed met verticale stroken rode keramische tegels tussen kopse lagen gele baksteen. De voorgevel is voorzien van twee gekoppelde stalen deuren; de rechter deur reikt tot aan de band met keramische tegels, de linker deur is hoger in de gevel geplaatst (op de plint). De overige gevels zijn blind. Het betonnen platte dak heeft een forse overstek en wordt bekroond door een rechthoekig ventilatiekanaal. Waardering TRANSFORMATORHUISJE uit 1925. - Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming, welke verbonden is met de technische ontwikkeling van de elektriciteitsvoorziening en de typologische ontwikkeling van de trafo. - Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een trafohuisje uit 1925 in zakelijk expressionistische bouwtrant en wegens het bijzondere materiaalgebruik. - Van stedebouwkundige waarde wegens de, voor trafo's in het oog springende markante situering op een straathoek nabij de watertoren de Steenen Tafel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516905
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Transformatorhuisje in Arnhem

Watertoren De Steenen Tafel

Weg naar de Stenen Tafel 1
Arnhem
Inleiding WATERTOREN "De Steenen Tafel", gebouwd ca. 1926-1928 naar een ontwerp uit 1925 van de dienst Gemeentewerken Arnhem (projectarchit..

Moscowa: Joodse begraafplaats

Weg langs de Begraafplaatsen 2
Arnhem
Omschrijving JOODSE BEGRAAFPLAATS uit 1864, bestaande uit een ommuurd driehoekig terrein dat wordt begrensd door de Apeldoornseweg (oostzij..

Moscowa: aula met bovenwoning

Weg langs de Begraafplaatsen 2
Arnhem
Omschrijving BEGRAAFPLAATSAULA met BOVENWONING uit 1888 van twee bouwlagen en zolderverdieping op samengesteld grondplan. Het dienstgebouw ..

Moscowa: Ommuring met twee hekken

Weg langs de Begraafplaatsen 2
Arnhem
Omschrijving OMMURING met twee HEKKEN Bakstenen MUREN aan de oost- en westzijde van de joodse begraafplaats (resp. langs de Apeldoornseweg..

Moscowa: Algemene afdeling

Waterbergseweg 18
Arnhem
Omschrijving ALGEMENE AFDELING van de begraafplaats "MOSCOWA" in Arnhem. Deze afdeling wordt begrensd door de Schelmseweg (noordzijde), de ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)