weg en waterwerk in Arnhem

Rijnkade 28

Beschrijving van weg en waterwerk

Inleiding SPUISLUIS van het type duikersluis met een directe afwatering in de Rijn, gesitueerd op de Rijnkade tegenover nummer 28. De sluis regelt de waterafvoer van riolen en voormalige waterstromen (overkluisde en verlegde beekstromen, grachten) uit de Arnhemse binnenstad. De gietijzeren heugelstang met tandwielen dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw. Tegenover Rijnkade 143 bevindt zich een vrijwel identieke sluis. Omschrijving (bovengronds) De sluis bestaat uit een gietijzeren rechte heugelstang met tandwielen en ingezwenkte voet op een rechthoekige onderbouw, welke is voorzien van een (niet oorspronkelijke) bakstenen omranding. De rechthoekige put-opening wordt afgesloten door een dubbel ijzeren luik. Boven de waterspiegel van de Rijn bevinden zich afvoeropeningen. Waardering Negentiende eeuwse SPUISLUIS. - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de afwatering van het in noordelijke richting sterk glooiende Arnhemse landschap, waarin waterstromen (waaronder de voor het ontstaan van Arnhem belangrijke Jansbeek) en rioleringen een weg zoeken naar de Rijn. Deze uitwateringssluis met gietijzeren heugelstang vormt een belangrijk voorbeeld van 19de eeuwse industrie en techniek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)