Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Transformatorhuisje in Arnhem

Nijverheid Industrie

Van Heemstralaan 101
6814KG Arnhem
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1925 1925 ca. 1925


Beschrijving van Transformatorhuisje

Inleiding Bakstenen TRANSFORMATORHUISJE, gesitueerd op de middenberm van de Van Heemstralaan bij de aansluiting op de Bakenbergseweg. Dit vrijstaande trafohuisje is ca. 1925 gebouwd (waarschijnlijk in opdracht van het gemeentelijk elektriciteitsbedrijf) en vertoont kenmerken van de expressionistische bouwtrant. Omschrijving Bakstenen TRAFOHUISJE op rechthoekig grondplan met geknikt schilddak. De gevels zijn in halfsteensverband gemetseld. Het dak is belegd met niet oorspronkelijke rode sneldekpannen en wordt bekroond door een rechthoekig houten ventilatiekanaal. Het ventilatiekanaal heeft aan alle zijden schoepen. De stalen dubbele deur in de voorgevel is op een plint geplaatst waarin acht keldergaten. De deur is voorzien van geometrische motieven en wordt aan weerszijden geflankeerd door twee vooruitspringende muurdammen (verlengde zijgevels). Houten constructies op de muurdammen, bestaande uit een ingelaten balk, houten blok en klos, ondersteunen de uitkragende bakgoot. De goot vertoont een knikt bij de zijgevels waar deze lager is geplaatst. Beide zijgevels hebben een kelderlicht met smeedijzeren rooster in de plint. De linker zijgevel heeft bovendien een stalen dubbele deur met geometrische motieven (kleiner en eenvoudiger dan in de voorgevel). Op kniehoogte is in de achtergevel een klein stalen deurtje geplaatst. Waardering TRANSFORMATORHUISJE uit ca. 1925. - Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming, welke verbonden is met de technische en typologische ontwikkeling van de elektriciteitsvoorziening. - Van architectuurhistorische waarde als goed en vrij gaaf voorbeeld van een trafohuisje in expressionistische bouwtrant. - Van stedebouwkundige waarde wegens de, voor trafo's, in het oog springende situering op de middenberm aan een kruising. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516853
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Transformatorhuisje in Arnhem

Villa "Middaghoogte"

Bakenbergseweg 85
Arnhem
Inleiding Vrijstaand WOONHUIS gebouwd in 1933-34 in opdracht en naar ontwerp van de architect E.J. Rothuizen, een vroeg voorbeeld van de la..

Gulden Bodem: historische aanleg

Zijpendaalseweg 193
Arnhem
Omschrijving HISTORISCHE PARKAANLEG. De structuur van het PARK van Gulden Bodem ten westen van de Zijpendaalseweg is sedert de aanleg in 1..

Zypendaal: weidehekken ten zuidoosten van buitenplaats

Zijpendaalseweg 193
Arnhem
Omschrijving WEIDEHEKKEN. Rond de weilanden in het zuidoosten van de buitenplaats zijn eenvoudige, geschakelde gietijzeren hekwerk aangebr..

Gulden Bodem: koetshuis met koetsierswoning

Zijpendaalseweg 193
Arnhem
Omschrijving Tegelijk met het Jachthuis (omstreeks 1860) gebouwd KOETSHUIS met koetsierswoning gelegen in het westelijke deel van Gulden ..

Gulden Bodem: huis gebouwd als bouwpakket

Zijpendaalseweg 191A
Arnhem
Omschrijving Omstreeks 1920 als bouwpakket uit Zwitserland aangevoerd HUIS, op de splitsing van de Zijpendaalseweg en de zuidelijke toegan..

Kaart & Routeplanner