Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Betonnen viaduct in Arnhem

Weg En Waterwerk

Apeldoornseweg 240
6815AB Arnhem
Gelderland

Bouwjaar: 1928


Beschrijving van Betonnen viaduct

Inleiding Betonnen VIADUCT uit 1928 naar ontwerp van J.P. van Muijlwijk (directeur Gemeentewerken Arnhem) en uitgevoerd door de firma NV Werninks's Betonfabriek uit Leiden. Het viaduct (d.i. de Apeldoornseweg) voert scheef over de eronder gelegen Cattepoelseweg. De Cattepoelseweg is aangelegd in een door zandafgravingen ontstaan ravijn. Even ten noordoosten van dit viaduct bevindt zich bij de Schelmseweg een soortgelijk betonnen viaduct. Omschrijving Betonnen VIADUCT waarvan de hoofddraagconstructie bestaat uit een horizontaal rijdek dat via een aanvulling steunt op een boog. De aanvulling is aan de zijkanten van de brug opgesloten tussen betonnen langswanden. De boog bestaat uit vijf ribben met holle betonnen vakken, heeft een doorrijhoogte van 11,5 meter, overspant 29 meter en is ingeklemd tussen massieve landhoofden. De landhoofden worden bekroond door vier betonnen kijkhuisjes voor wandelaars. De huisjes zijn aan alle zijden geopend, hebben een rechthoekig grondplan en worden overspannen door een betonnen tongewelf met uitkragende bloktandlijst waarin glazen stenen. In de huisjes zijn aan de korte zijden betonnen bankjes aangebracht. Het rijdek is aan weerszijden afgezet met een gesloten betonnen balustrade. Waardering Betonnen VIADUCT uit 1928. - Van architectuur- en cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling (zandafgravingen ter plaatse van de Cattepoelseweg); van belang als goed en gaaf voorbeeld van een betonnen boogbrug, en derhalve voor de typologische ontwikkeling van de bruggenbouw in Nederland. Uniek zijn de kijkhuisjes op de brug. Het object is van bijzonder belang binnen het oeuvre van gemeentewerken in Arnhem. - Van stedebouwkundige waarde als onderdeel van een historisch gegroeid landschappelijk gebied waarin het een beeldbepalende rol speelt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516851
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Betonnen viaduct in Arnhem

Kleine vrijstaande villa

Karel van der Heijdenweg 10
Arnhem
Inleiding: Kleine vrijstaande VILLA gebouwd in 1919 in opdracht van Mej. A. Philipse door W.J. Gerretsen in een stijl die invloeden vertoon..

Hazegrietje

Weg langs het Hazegrietje 15
Arnhem
Inleiding: Vrijstaande VILLA met FONTEIN, het HAZEGRIETJE, gebouwd in 1919 naar een ontwerp van Karel Petrus Cornelis de Bazel (1869-1923) ..

Waterberg

Hommelseweg 503
Arnhem
Inleiding DRINKWATERGEBOUW "De Waterberg" van het type hoogreservoir, in 1884 gebouwd in opdracht van de N.V. Arnhemsche Waterleiding-Maats..

Schoolgebouw voor lager onderwijs

Heselbergherweg 1
Arnhem
Inleiding SCHOOLGEBOUW voor lager onderwijs uit 1932. De vrijstaande school is gelegen op de zuidwestelijke hoek van de Heselbergherweg en ..

Van Löben Selsschool

Dalweg 40
Arnhem
Inleiding Christelijke SCHOOL voor lager onderwijs, genaamd "Van Löben Selsschool", in 1931-1932 gebouwd naar ontwerp van de architecten E..

Kaart & Routeplanner

Route naar Betonnen viaduct in Arnhem

Foto's (1)