Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonblok in de Verschuerwijk in Arnhem

Woonhuis

Van Verschuerplein 18
6828ZT Arnhem
Gelderland

Bouwjaar: 1911-1913


Beschrijving van Woonblok in de Verschuerwijk

Omschrijving Langgerekt, symmetrisch opgezet WOONBLOK aan de zuidzijde van het Van Verschuerplein, bestaande uit 12 eengezinswoningen met moderne uitbouwen aan de achterzijde. De ondiepe voortuintjes worden van elkaar gescheiden door lage muurtjes, en hebben lage smeedijzeren hekjes aan de zijde van het trottoir. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen en gemetseld in kruisverband. Het trasraam wordt afgesloten door een rollaag. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen en gemetseld in kruisverband. Het trasraam wordt afgesloten door een rollaag. De tweebeukige woningen hebben in de voorgevel een groot rechthoekig venster met kruiskozijn (schuivende benedenramen) en een ingang met vernieuwde deur, houten luifeltje op gesneden houten consoles en enkelruits bovenlicht. Alle muuropeningen worden afgesloten door anderhalfsteense strekken. Boven de middelste twee woningen steekt een Vlaamse gevel door de gootlijn heen. Deze is voorzien van een terracotta-ornament. De achterzijde van het woonblok is bij de renovatie gemoderniseerd. Het woonblok wordt overdekt door een langgerekt doorgaand zadeldak met een aangekapt schilddak ter plaatse van de Vlaamse gevel. De daken zijn gedekt met gesmoorde gegolfde pannen. In het dakschild aan de voorzijde hebben alle eengezinswoningen een plat gedekte houten dakkapel. Het dak watert af via houten bakgoten op eenvoudig bewerkte klossen. Waardering WOONBLOK uit 1911-1913 met eengezinswoningen. - Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een blok arbeiderswoningen met een traditionele hoofdopzet en architectuur met een zorgvuldige detaillering. De hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp komen tot uitdrukking in de gave verhoudingen, het goede kleur- en materiaalgebruik en de spaarzame ornamentiek in houtsnijwerk en terracotta tableaus. Als zodanig is het een goed voorbeeld van het werk van de architect J.H. DE ROOS (1875-1942) en W.F. OVEREYNDER (1875-1941) en van bijzondere betekenis voor het oeuvre van dit architectenbureau. - Van stedebouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een complex arbeiderswoningen dat is opgezet volgens het principe van de half-open hofbouw met een hoge buitenring en een lage binnenring rondom een plein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516790
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Arnhem - Van Verschuerwijk
Beschermd gezicht
Grenzen van het beschermd gezicht
Grenzen van het beschermd gezicht
Situering
Land Nederland
Coördinaten 51° 59' NB, 5° 55' OL
Provincie Gelderland
Gemeente Arnhem
Plaats Arnhem
Informatie
Status rijksmonument
Oppervlakte 3 hectare
In procedure 18 november 2004
Aangewezen 28 juni 2006
Gebiedsnummer 291
Type stadsgezicht

Gezicht Arnhem - Van Verschuerwijk is een van rijkswege beschermd stadsgezicht in Arnhem in de Nederlandse provincie Gelderland. De procedure voor aanwijzing werd gestart op 18 november 2004. Het gebied werd op 28 juni 2006 definitief aangewezen. Het beschermd gezicht beslaat een oppervlakte van 3 hectare.

Panden die binnen een beschermd gezicht vallen krijgen niet automatisch de status van beschermd monument. Wel zal de gemeente het bestemmingsplan aanpassen om nieuwe ontwikkelingen in het gebied te reguleren. De gezichtsbescherming richt zich op de stedenbouwkundige en cultuurhistorische waardering van een gebied en wil het toekomstig functioneren daarvan veiligstellen.

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Woonblok in de Verschuerwijk in Arnhem

Woonblok in de Verschuerwijk

Van Verschuerplein 2
Arnhem
Omschrijving Langgerekt WOONBLOK aan de westzijde van het Van Verschuerplein, bestaande uit 14 eengezinswoningen met moderne uitbouwen aan ..

Woonblok in de Verschuerwijk

Van Verschuerplein 17
Arnhem
Omschrijving Langgerekt, symmetrisch opgezet WOONBLOK aan de noordzijde van het Van Verschuerplein, bestaande uit 12 eengezinswoningen met ..

Onderstation P.G.E.M.: Fabriekswoningen met toegangspoort

Broekstraat 22
Arnhem
Inleiding Rijtje van vier aaneengebouwde voormalige FABRIEKSWONINGEN met geïntegreerde TOEGANGSPOORT van het voormalige P.G.E.M. onderstat..

Woonblok in de Verschuerwijk

Rietgrachtstraat 53
Arnhem
Omschrijving Langgerekt en licht gebogen WOONBLOK aan de oostzijde van de Rietgrachtstraat, bestaande uit 30 beneden- en bovenwoningen met ..

Woonblok in de Verschuerwijk

Broekstraat 3a
Arnhem
Omschrijving Langgerekt, geknikt WOONBLOK aan de noordzijde van de Broekstraat (tussen de Rietgrachtstraat en de Van Oldenbarneveldtstraat)..

Kaart & Routeplanner