Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonblok in de Verschuerwijk in Arnhem

Woonhuis

Van Verschuerplein 2
6828ZT Arnhem
Gelderland

Bouwjaar: 1911-1913


Beschrijving van Woonblok in de Verschuerwijk

Omschrijving Langgerekt WOONBLOK aan de westzijde van het Van Verschuerplein, bestaande uit 14 eengezinswoningen met moderne uitbouwen aan de achterzijde en een geïntegreerde rondboogpoort in het midden. Boven deze poort bevinden zich nog 2 bovenwoningen waarvan de entrees halverwege de beide zijden van de onderdoorgang zijn gesitueerd. De ondiepe voortuintjes worden van elkaar gescheiden door lage muurtjes, en hebben aan de zijde van het trottoir lage smeedijzeren hekjes. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen en gemetseld in kruisverband. Het trasraam wordt afgesloten door een rollaag. De tweebeukige woningen hebben in de voorgevel een groot rechthoekig venster met kruiskozijn (schuivende benedenramen) en een ingang met vernieuwde deur, houten luifeltje op gesneden houten consoles en enkelruits bovenlicht. Alle muuropeningen worden afgesloten door anderhalfsteense strekken. Ter plaatse van de bovenwoningen aan weerszijden van de rondboogpoort steekt de voorgevel door de gootlijn heen en is tot twee bouwlagen opgetrokken met een afsluitende topgevel. De achterzijde van het woonblok is bij de renovatie gemoderniseerd. Het woonblok wordt overdekt door een langgerekt doorgaand zadeldak met een aangekapt zadeldak ter plaatse van de topgevel boven de rondboogpoort. De daken zijn gedekt met gesmoorde gegolfde pannen. In het dakschild aan de voorzijde hebben de eengezinswoningen een plat gedekte houten dakkapel. Het dak watert af via houten bakgoten op eenvoudig bewerkte klossen. De topgevels worden afgesloten door windveren. Waardering WOONBLOK uit 1911-1913 met eengezinswoningen en 2 bovenwoningen en een rondboogpoort. - Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een blok arbeiderswoningen met een traditionele hoofdopzet en architectuur met een zorgvuldige detaillering. De hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp komen tot uitdrukking in de gave verhoudingen, het goede kleur- en materiaalgebruik en de spaarzame ornamentiek in houtsnijwerk en terracotta tableaus. Als zodanig is het een goed voorbeeld van het werk van de architect J.H. DE ROOS (1875-1942) en W.F. OVEREYNDER (1875-1941) en van bijzondere betekenis voor het oeuvre van dit architectenbureau. - Van stedebouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een complex arbeiderswoningen dat is opgezet volgens het principe van de half-open hofbouw met een hoge buitenring en een lage binnenring rondom een plein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516788
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Arnhem - Van Verschuerwijk
Beschermd gezicht
Grenzen van het beschermd gezicht
Grenzen van het beschermd gezicht
Situering
Land Nederland
Coördinaten 51° 59' NB, 5° 55' OL
Provincie Gelderland
Gemeente Arnhem
Plaats Arnhem
Informatie
Status rijksmonument
Oppervlakte 3 hectare
In procedure 18 november 2004
Aangewezen 28 juni 2006
Gebiedsnummer 291
Type stadsgezicht

Gezicht Arnhem - Van Verschuerwijk is een van rijkswege beschermd stadsgezicht in Arnhem in de Nederlandse provincie Gelderland. De procedure voor aanwijzing werd gestart op 18 november 2004. Het gebied werd op 28 juni 2006 definitief aangewezen. Het beschermd gezicht beslaat een oppervlakte van 3 hectare.

Panden die binnen een beschermd gezicht vallen krijgen niet automatisch de status van beschermd monument. Wel zal de gemeente het bestemmingsplan aanpassen om nieuwe ontwikkelingen in het gebied te reguleren. De gezichtsbescherming richt zich op de stedenbouwkundige en cultuurhistorische waardering van een gebied en wil het toekomstig functioneren daarvan veiligstellen.

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Woonblok in de Verschuerwijk in Arnhem

Woonblok in de Verschuerwijk

Van Verschuerplein 18
Arnhem
Omschrijving Langgerekt, symmetrisch opgezet WOONBLOK aan de zuidzijde van het Van Verschuerplein, bestaande uit 12 eengezinswoningen met m..

Woonblok in de Verschuerwijk

Van Verschuerplein 17
Arnhem
Omschrijving Langgerekt, symmetrisch opgezet WOONBLOK aan de noordzijde van het Van Verschuerplein, bestaande uit 12 eengezinswoningen met ..

Woonblok in de Verschuerwijk

Rietgrachtstraat 53
Arnhem
Omschrijving Langgerekt en licht gebogen WOONBLOK aan de oostzijde van de Rietgrachtstraat, bestaande uit 30 beneden- en bovenwoningen met ..

Woonblok in de Verschuerwijk

B.P. van Verschuerstraat 2
Arnhem
Omschrijving Langgerekt WOONBLOK aan de zuidzijde van de Rietgrachtstraat, bestaande uit 51 beneden- en bovenwoningen met ondiepe uitbouwen..

Woonblok in de Verschuerwijk

Rietgrachtstraat 113
Arnhem
Omschrijving Kort WOONBLOKJE op U-vormig grondplan dat overhoeks is gesitueerd op de hoek van de Rietgrachtstraat en de Broekstraat en tege..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonblok in de Verschuerwijk in Arnhem