Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonblok in de Verschuerwijk in Arnhem

Woonhuis

Van Oldenbarneveldtstraat 28
6828ZP Arnhem
Gelderland

Bouwjaar: 1911-1913


Beschrijving van Woonblok in de Verschuerwijk

Omschrijving Langgerekt WOONBLOK aan de westzijde van de Van Oldenbarneveldtstraat (tussen de Broekstraat en de B.P. van Verschuerstraat), bestaande uit 33 beneden- en bovenwoningen met ondiepe uitbouwen aan de achterzijde. Enkele woningen in het midden en aan de uiteinden van het blok zijn naar voren gerooid; midden- en zijrisalieten. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen (eerste bouwlaag en poorten) en gele baksteen (verdiepingen), en gemetseld in kruisverband. Het trasraam wordt afgesloten door een rollaag. De uitgespaarde rechthoekige muuropeningen met anderhalfsteense strekken zijn merendeels voorzien van tweelichts-schuifraamkozijnen met schuivende beneden- èn bovenramen (oorspronkelijk roedenverdeling in de bovenramen), en ingangspartijen met vernieuwde deuren en bovenlichten. Het merendeel van de ingangen is per drie of vier gekoppeld en gevat in gesneden houten omlijstingen met kroonlijstje en halve bollen. Topgevels doorbreken de gootlijn ter plaatse van de risalieten. Tussen de topgevels van de zijrisalieten is de gevel hoger opgetrokken en voorzien van vierkante vensters. Aan weerszijden van de topgevel van de middenrisaliet is een houten dakkapel door de gootlijn heen gestoken. Onderlangs de dakrand aan de achterzijde bevindt zich een reeks vierkante (zolder-) vensters. De plat gedekte tweelaags uitbouwen aan de achterzijde worden geflankeerd door balkons. Het woonblok wordt overdekt door een langgerekt samengesteld dak, dat gedekt is met rode gegolfde pannen. In het dakschild aan de voorzijde zijn enkele segmentboogvormig afgesloten houten dakkapellen geplaatst. Het dak watert af via houten bakgoten op eenvoudig bewerkte klossen. Het dakoverstek aan de achterzijde van de naar voren gerooide woningen wordt ondersteund door houten schoren en muurstijlen. De topgevels worden afgesloten door windveren. Waardering WOONBLOK uit 1911-1913 met beneden- en bovenwoningen. - Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een blok arbeiderswoningen met een traditionele hoofdopzet en architectuur met een zorgvuldige detaillering. De hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp komen tot uitdrukking in de gave verhoudingen, het goede kleur- en materiaalgebruik en de spaarzame ornamentiek in houtsnijwerk (chaletstijl-invloeden) en terracotta tableaus. Als zodanig is het een goed voorbeeld van het werk van de architect J.H. DE ROOS (1875-1942) en W.F. OVEREYNDER (1875-1941) en van bijzondere betekenis voor het oeuvre van dit architectenbureau. Het object heeft zeldzaamheidswaarde vanwege de architectonische kwaliteit en relatieve gaafheid in het exterieur. - Van stedebouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een complex arbeiderswoningen dat is opgezet volgens het principe van de half-open hofbouw met een hoge buitenring en een lage binnenring rondom een plein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516786
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Arnhem - Van Verschuerwijk
Beschermd gezicht
Grenzen van het beschermd gezicht
Grenzen van het beschermd gezicht
Situering
Land Nederland
Coördinaten 51° 59' NB, 5° 55' OL
Provincie Gelderland
Gemeente Arnhem
Plaats Arnhem
Informatie
Status rijksmonument
Oppervlakte 3 hectare
In procedure 18 november 2004
Aangewezen 28 juni 2006
Gebiedsnummer 291
Type stadsgezicht

Gezicht Arnhem - Van Verschuerwijk is een van rijkswege beschermd stadsgezicht in Arnhem in de Nederlandse provincie Gelderland. De procedure voor aanwijzing werd gestart op 18 november 2004. Het gebied werd op 28 juni 2006 definitief aangewezen. Het beschermd gezicht beslaat een oppervlakte van 3 hectare.

Panden die binnen een beschermd gezicht vallen krijgen niet automatisch de status van beschermd monument. Wel zal de gemeente het bestemmingsplan aanpassen om nieuwe ontwikkelingen in het gebied te reguleren. De gezichtsbescherming richt zich op de stedenbouwkundige en cultuurhistorische waardering van een gebied en wil het toekomstig functioneren daarvan veiligstellen.

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Woonblok in de Verschuerwijk in Arnhem

Woonblok in de Verschuerwijk

Van Verschuerplein 17
Arnhem
Omschrijving Langgerekt, symmetrisch opgezet WOONBLOK aan de noordzijde van het Van Verschuerplein, bestaande uit 12 eengezinswoningen met ..

Woonblok in de Verschuerwijk

Van Verschuerplein 18
Arnhem
Omschrijving Langgerekt, symmetrisch opgezet WOONBLOK aan de zuidzijde van het Van Verschuerplein, bestaande uit 12 eengezinswoningen met m..

Woonblok in de Verschuerwijk

Van Verschuerplein 2
Arnhem
Omschrijving Langgerekt WOONBLOK aan de westzijde van het Van Verschuerplein, bestaande uit 14 eengezinswoningen met moderne uitbouwen aan ..

Onderstation P.G.E.M.: Fabriekswoningen met toegangspoort

Broekstraat 22
Arnhem
Inleiding Rijtje van vier aaneengebouwde voormalige FABRIEKSWONINGEN met geïntegreerde TOEGANGSPOORT van het voormalige P.G.E.M. onderstat..

Woonblok in de Verschuerwijk

B.P. van Verschuerstraat 2
Arnhem
Omschrijving Langgerekt WOONBLOK aan de zuidzijde van de Rietgrachtstraat, bestaande uit 51 beneden- en bovenwoningen met ondiepe uitbouwen..

Kaart & Routeplanner