Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Conciergewoning van twee bouwlagen en zolderverdieping op rechthoekig grondplan in Arnhem

Woonhuis

Statenlaan 6
6828WE Arnhem
Gelderland

Bouwjaar: 1939-1941


Beschrijving van Conciergewoning van twee bouwlagen en zolderverdieping op rechthoekig grondplan

Omschrijving CONCIERGEWONING van twee bouwlagen en zolderverdieping op rechthoekig grondplan. De gevels zijn opgetrokken in grijze gevelklinkers en gemetseld in Noors verband met verdiepte voegen. De plint is uitgevoerd in ruw behakte blokken basaltlava. De vensters hebben zandstenen lekdorpels en ijzeren kozijnen, ramen met roedenverdeling en lateien. De ramen in de eerste bouwlaag hebben een openslaand gedeelte onder en een valgedeelte boven. De ramen in de tweede bouwlaag hebben enkel een openslaand gedeelte. Het zadeldak is belegd met gesmoorde opnieuw verbeterde Hollandse pannen en heeft een bakstenen schoorsteen op de nok. De goten zijn uitgevoerd in gewapend beton. De symmetrisch ingedeelde STRAATGEVEL is drie vensterassen breed, met zowel in de eerste als in de tweede bouwlaag één smal venster tussen twee brede vensters. De topgevel is voorzien van een rond zesruits zolderlicht. De symmetrisch ingedeelde LINKER ZIJGEVEL is drie traveeën breed. De ingang in het midden bestaat uit een houten voordeur met klein raampje onder een ingezwenkte luifel van koper. In de tweede bouwlaag sluit op deze luifel een hoog trappenhuisvenster aan. Links hiervan bevindt zich in zowel de eerste als in de tweede bouwlaag een toiletraampje. Aan weerszijden van de ingang bevindt zich een rechthoekig venster met elk een drieruits draairaam beneden en een drieruits valraam boven. De asymmetrisch ingedeelde RECHTER ZIJGEVEL heeft rechts drie vensterassen in beide bouwlagen. De asymmetrisch ingedeelde ACHTERGEVEL heeft in de eerste bouwlaag een houten keukendeur en koekoek; in de tweede bouwlaag links een ijzeren glasdeur en balkon met ijzeren spijlenhek, en rechts een rechthoekig venster. In de topgevel bevindt zich een rond zesruits zolderlicht. In het midden tegen de achtergevel bevindt zich een oorspronkelijk éénlaags schuurtje met zadeldak op rechthoekig grondplan. Waardering CONCIERGEWONING uit 1939-1941. - Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een dienstwoning in interbellum-architectuur naar ontwerp van architect J. van Biesen (gemeentewerken Arnhem). Kenmerkend voor deze sobere baksteen-bouwtrant zijn het Noorse metselverband met het verdiept voegwerk, het met pannen gedekte zadeldak en de relatief grote raampartijen met ijzeren onderverdelingen. - Van stedebouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een schoolcomplex, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig van grote betekenis is voor Arnhem. De conciërgewoning vormt samen met de school een karakteristiek ensemble. - Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming als conciërgewoning, welke verbonden is met het stedelijk Gymnasium en derhalve met de ontwikkeling van het openbaar onderwijs in Arnhem. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516781
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Conciergewoning van twee bouwlagen en zolderverdieping op rechthoekig grondplan in Arnhem

Schoolgebouw van twee bouwlagen en zolder op T-vormig grondplan

Statenlaan 8
Arnhem
Omschrijving SCHOOLGEBOUW van twee bouwlagen en zolder op T-vormig grondplan. Het gebouw maakt een breed front naar de Statenlaan. In het m..

Rijtje van vier herenhuizen met hekken, thans twee woonhuizen, één woonhuis met praktijk

Boulevard Heuvelink 126
Arnhem
Inleiding Rijtje van vier HERENHUIZEN met HEKKEN, thans twee woonhuizen, één woonhuis met praktijk (nr.130) en kamerverhuur (nr.132), ca...

Rijtje herenhuizen

Boulevard Heuvelink 137I
Arnhem
Inleiding Rijtje HERENHUIZEN uit ca. 1880-1900. Het betreft vier samengevoegde panden in eclectische stijl. Het object is gelegen in de aan..

Herenhuis met beneden- en bovenwoning en hek, gebouwd in overgangsarchitectuur met invloeden van de art nouveau in detaillering en materiaalgebruik

Boulevard Heuvelink 191
Arnhem
Inleiding HERENHUIS met beneden- en bovenwoning en HEK, in 1902 gebouwd in overgangsarchitectuur met invloeden van de Art Nouveau in detail..

Dubbel herenhuis met beneden- en bovenwoning

Emmastraat 75
Arnhem
Inleiding DUBBEL HERENHUIS met beneden- en bovenwoning, ca. 1890 gebouwd in neorenaissance-stijl. Het pand ligt in de oostelijke gevelwand ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Conciergewoning van twee bouwlagen en zolderverdieping op rechthoekig grondplan in Arnhem

Foto's (1)