Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Moscowa: Ommuring met twee hekken in Arnhem

Graf Begraafplaats

Weg langs de Begraafplaatsen 2
6815AZ Arnhem
Gelderland

Bouwjaar: 1866-1900


Beschrijving van Moscowa: Ommuring met twee hekken

Omschrijving OMMURING met twee HEKKEN Bakstenen MUREN aan de oost- en westzijde van de joodse begraafplaats (resp. langs de Apeldoornseweg en de Weg langs de begraafplaatsen), gemetseld in halfsteensverband en afgesloten door rollagen. De muren zijn aan beide zijden voorzien van steunberen. Direct achter de dienstwoning bevindt zich in de muur aan de Weg langs de begraafplaatsen een HEK (poort), bestaande uit twee draaibare smeedijzeren vleugels (o.a. pijlpunten, spiraal, twee zeisen) tussen eenvoudige bakstenen hekpijlers. Verderop bevindt zich in deze muur een tweede HEK (poort), bestaande uit twee draaibare houten vleugels tussen eenvoudige bakstenen hekpijlers. Voor de bescherming van ondergeschikt belang zijn de muur van betonnen platen aan de noordzijde, die de joodse begraafplaats afschermt van de rooms-katholieke afdeling van begraafplaats "Moscowa", en de naoorlogse hoofdingang in de zuidelijke punt van het terrein. Waardering OMMURING met HEKKEN (poorten) van de joodse begraafplaats, van algemeen belang: - als functioneel onderdeel van de joodse begraafplaats; - als kenmerkende afbakening van een joodse begraafplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516729
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Moscowa
Het mausoleum van de familie Wageningen-Romein uit 1895 of 1905.
Het mausoleum van de familie Wageningen-Romein uit 1895 of 1905.
Plaats Arnhem
Ligging 52° 0′ NB, 5° 55′ OL
Gesticht in 1864
Uitbreiding(en) 1934
1974 (crematorium)
In gebruik  1876-heden
Architectuur en landschap
Oppervlakte  30 ha
Aantal graven  ca 20.000
Detailkaart
Moscowa (Gelderland (hoofdbetekenis))
Moscowa
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

Moscowa is een begraafplaats en crematorium in de Nederlandse stad Arnhem. De naam is afgeleid van de boerderij "Moskowa" (met een "k") die direct naast de begraafplaats is te vinden. Het terrein was in eerste instantie acht hectare groot, maar werd een aantal keren uitgebreid tot de huidige dertig hectare: er zijn tussen de veertig- en vijftigduizend mensen begraven, in ongeveer twintigduizend graven.

Geschiedenis

De boerderij Moskowa was een ontginningsboerderij en werd in 1847 gebouwd door Hendrik Jacob Carel Jan baron van Heeckeren van Enghuizen, die tevens het landgoed Sonsbeek kocht in 1821.

In 1837 kwam het onderwerp van een begraafplaats buiten de bebouwde kom voor het eerst ter sprake in de Arnhemse gemeenteraad: tot dan toe werd gebruikgemaakt van de begraafplaats "Onder den Linden", maar de bevolking voelde weinig voor dit plan. In 1864 werd het joodse deel van de begraafplaats aangelegd, maar pas in 1876 vond de eerste begrafenis plaats. In 1934 werd er een nieuw gedeelte aan de andere zijde van de weg toegevoegd, naar ontwerp van Dhr. Meier, die het grondplan vormgaf als een "vlinder met uitgeslagen vleugels".
In 1968 werden op de begraafplaats een algemene en een rooms-katholieke aula gebouwd, waarvan de glas-in-loodramen werden ontworpen door de graficus Jan van Doorn (1911-1993).

In 1974 werd Moscowa uitgebreid met een crematorium, waarin jaarlijks ongeveer 1500 crematies plaatsvinden. Er zijn diverse strooivelden, een columbarium en urnengraven. Daarnaast is het mogelijk de as van de overledene te verstrooien op een graf, of in een graf bij te zetten.
In het verleden stond op de begraafplaats ook een lokaal voor de schijndoden.

In 2014 is in de monumentale Boerderij 'Moskowa' een kleinschalig uitvaartcentrum gerealiseerd. Nabestaanden kunnen hier op ieder gewenst moment afscheid nemen van hun dierbare. Evenals crematorium Moscowa is het uitvaartcentrum onafhankelijk en is het voor iedereen mogelijk gebruik te maken van dit gemeentelijk monument.

Mausoleum

Moscowa kent als een van de weinige begraafplaatsen in Nederland een mausoleum, dat centraal in het oude gedeelte gebouwd is. Het mausoleum behoort toe aan de familie van Wageningen-Romein en is gebouwd uit hardsteen in 1895 of 1905. Het wordt gekenmerkt door classicistische invloeden: de originele deuren zijn vervangen, maar het hekwerk met palmetmotieven staat er anno 2009 nog steeds.

Bekende personen die op Moscowa zijn begraven

Bekende personen die op Moscowa zijn gecremeerd

Referenties

  • A.J. van Dissel - Moscowa - Geschiedenis van de gemeentelijke begraafplaats in Arnhem ISBN 90-5345-016-5

Externe link


Monumenten in de buurt van Moscowa: Ommuring met twee hekken in Arnhem

Moscowa: Joodse begraafplaats

Weg langs de Begraafplaatsen 2
Arnhem
Omschrijving JOODSE BEGRAAFPLAATS uit 1864, bestaande uit een ommuurd driehoekig terrein dat wordt begrensd door de Apeldoornseweg (oostzij..

Moscowa: aula met bovenwoning

Weg langs de Begraafplaatsen 2
Arnhem
Omschrijving BEGRAAFPLAATSAULA met BOVENWONING uit 1888 van twee bouwlagen en zolderverdieping op samengesteld grondplan. Het dienstgebouw ..

Transformatorhuisje

Weg naar de Stenen Tafel 1A
Arnhem
Inleiding Bakstenen TRANSFORMATORHUISJE, gelegen op de hoek van de Weg naar de stenen tafel en de Weg achter het bos, tegenover de watertor..

Watertoren De Steenen Tafel

Weg naar de Stenen Tafel 1
Arnhem
Inleiding WATERTOREN "De Steenen Tafel", gebouwd ca. 1926-1928 naar een ontwerp uit 1925 van de dienst Gemeentewerken Arnhem (projectarchit..

Moscowa: Algemene afdeling

Waterbergseweg 18
Arnhem
Omschrijving ALGEMENE AFDELING van de begraafplaats "MOSCOWA" in Arnhem. Deze afdeling wordt begrensd door de Schelmseweg (noordzijde), de ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)