Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Moscowa: aula met bovenwoning in Arnhem

Graf Begraafplaats

Weg langs de Begraafplaatsen 2
6815AZ Arnhem
Gelderland

Bouwjaar: 1888


Beschrijving van Moscowa: aula met bovenwoning

Omschrijving BEGRAAFPLAATSAULA met BOVENWONING uit 1888 van twee bouwlagen en zolderverdieping op samengesteld grondplan. Het dienstgebouw bestaat uit een brede linker en een smalle rechter beuk en biedt plaats aan een aula (korfboog-gewelf) en een flankerend kohaniemvertrek in de eerste bouwlaag, en een gemoderniseerde bovenwoning in de tweede bouwlaag en de zolderverdieping. Het zadeldak is belegd met gesmoorde gegolfde pannen en watert af via houten bakgoten op klossen. In het linker dakschild zijn twee, en in het rechter dakschild is één hoge schoorsteen geplaatst. De wit gepleisterde gevels zijn voorzien van een zwart geschilderde plint. De voorgevel bezit Tudorboogvormig afgesloten muuropeningen (vernieuwde deuren), een zwart geschilderde cordonlijst waarop twee gesluierde halve vazen ter plaatse van geblokt gepleisterde hoeklisenen, een afsluitende geprofileerde tuitgevel met klimmend keperboogfries, een gedenkplaat boven de aula-ingang met een opschrift in het Hebreeuws en Nederlands: "DE STOF KEERT WEDER TOT DE AARDE ZOOALS ZIJ WAS EN DE ZIEL KEERT TOT GOD DIE HAAR GEGEVEN HEEFT. PREN.XII.7 Ao 5618" De rechthoekige vensters in de achtergevel hebben gewijzigde raamindelingen. De luiken zijn verwijderd. Waardering BEGRAAFPLAATSAULA met BOVENWONING uit 1888, van algemeen belang: - als functioneel onderdeel van de joodse begraafplaats; - als goed en betrekkelijk gaaf voorbeeld in wat het exterieur betreft van een gebouw in eclectische stijl; - wegens de markante situering bij de hoofdingang in de zuidelijke punt van de begraafplaats, nabij de kruising van de Apeldoornseweg en de Weg langs de begraafplaatsen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516728
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Moscowa
Het mausoleum van de familie Wageningen-Romein uit 1895 of 1905.
Het mausoleum van de familie Wageningen-Romein uit 1895 of 1905.
Plaats Arnhem
Ligging 52° 0′ NB, 5° 55′ OL
Gesticht in 1864
Uitbreiding(en) 1934
1974 (crematorium)
In gebruik  1876-heden
Architectuur en landschap
Oppervlakte  30 ha
Aantal graven  ca 20.000
Detailkaart
Moscowa (Gelderland (hoofdbetekenis))
Moscowa
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

Moscowa is een begraafplaats en crematorium in de Nederlandse stad Arnhem. De naam is afgeleid van de boerderij "Moskowa" (met een "k") die direct naast de begraafplaats is te vinden. Het terrein was in eerste instantie acht hectare groot, maar werd een aantal keren uitgebreid tot de huidige dertig hectare: er zijn tussen de veertig- en vijftigduizend mensen begraven, in ongeveer twintigduizend graven.

Geschiedenis

De boerderij Moskowa was een ontginningsboerderij en werd in 1847 gebouwd door Hendrik Jacob Carel Jan baron van Heeckeren van Enghuizen, die tevens het landgoed Sonsbeek kocht in 1821.

In 1837 kwam het onderwerp van een begraafplaats buiten de bebouwde kom voor het eerst ter sprake in de Arnhemse gemeenteraad: tot dan toe werd gebruikgemaakt van de begraafplaats "Onder den Linden", maar de bevolking voelde weinig voor dit plan. In 1864 werd het joodse deel van de begraafplaats aangelegd, maar pas in 1876 vond de eerste begrafenis plaats. In 1934 werd er een nieuw gedeelte aan de andere zijde van de weg toegevoegd, naar ontwerp van Dhr. Meier, die het grondplan vormgaf als een "vlinder met uitgeslagen vleugels".
In 1968 werden op de begraafplaats een algemene en een rooms-katholieke aula gebouwd, waarvan de glas-in-loodramen werden ontworpen door de graficus Jan van Doorn (1911-1993).

In 1974 werd Moscowa uitgebreid met een crematorium, waarin jaarlijks ongeveer 1500 crematies plaatsvinden. Er zijn diverse strooivelden, een columbarium en urnengraven. Daarnaast is het mogelijk de as van de overledene te verstrooien op een graf, of in een graf bij te zetten.
In het verleden stond op de begraafplaats ook een lokaal voor de schijndoden.

In 2014 is in de monumentale Boerderij 'Moskowa' een kleinschalig uitvaartcentrum gerealiseerd. Nabestaanden kunnen hier op ieder gewenst moment afscheid nemen van hun dierbare. Evenals crematorium Moscowa is het uitvaartcentrum onafhankelijk en is het voor iedereen mogelijk gebruik te maken van dit gemeentelijk monument.

Mausoleum

Moscowa kent als een van de weinige begraafplaatsen in Nederland een mausoleum, dat centraal in het oude gedeelte gebouwd is. Het mausoleum behoort toe aan de familie van Wageningen-Romein en is gebouwd uit hardsteen in 1895 of 1905. Het wordt gekenmerkt door classicistische invloeden: de originele deuren zijn vervangen, maar het hekwerk met palmetmotieven staat er anno 2009 nog steeds.

Bekende personen die op Moscowa zijn begraven

Bekende personen die op Moscowa zijn gecremeerd

Referenties

  • A.J. van Dissel - Moscowa - Geschiedenis van de gemeentelijke begraafplaats in Arnhem ISBN 90-5345-016-5

Externe link


Monumenten in de buurt van Moscowa: aula met bovenwoning in Arnhem

Moscowa: Joodse begraafplaats

Weg langs de Begraafplaatsen 2
Arnhem
Omschrijving JOODSE BEGRAAFPLAATS uit 1864, bestaande uit een ommuurd driehoekig terrein dat wordt begrensd door de Apeldoornseweg (oostzij..

Moscowa: Ommuring met twee hekken

Weg langs de Begraafplaatsen 2
Arnhem
Omschrijving OMMURING met twee HEKKEN Bakstenen MUREN aan de oost- en westzijde van de joodse begraafplaats (resp. langs de Apeldoornseweg..

Transformatorhuisje

Weg naar de Stenen Tafel 1A
Arnhem
Inleiding Bakstenen TRANSFORMATORHUISJE, gelegen op de hoek van de Weg naar de stenen tafel en de Weg achter het bos, tegenover de watertor..

Watertoren De Steenen Tafel

Weg naar de Stenen Tafel 1
Arnhem
Inleiding WATERTOREN "De Steenen Tafel", gebouwd ca. 1926-1928 naar een ontwerp uit 1925 van de dienst Gemeentewerken Arnhem (projectarchit..

Moscowa: Algemene afdeling

Waterbergseweg 18
Arnhem
Omschrijving ALGEMENE AFDELING van de begraafplaats "MOSCOWA" in Arnhem. Deze afdeling wordt begrensd door de Schelmseweg (noordzijde), de ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)