Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zandstenen siervaas in Arnhem

Overig

Jansbinnensingel 13
6811AJ Arnhem
Gelderland

Bouwjaar: 1700-1800


Beschrijving van Zandstenen siervaas

Omschrijving Zandstenen SIERVAAS, gesitueerd midden in het plantsoen tussen de Jansbinnen- en jansbuitensingel. De vaas is geplaatst op een natuurstenen sokkel. De sokkel heeft een vierkante grondslag en inspringende hoeken. De zijden zijn voorzien van eenvoudige rechthoekige panelen. De afsluitende dekplaat is rijk geprofileerd. De vaas heeft een achtzijdige voet met ingezwenkte zijden, gedecoreerd met velden met bladmotieven. De kelk is aan de onderzijde voorzien van gestileerde bladmotieven, aan twee zijden onderbroken door een met ranken omgeven wapenschild, waarop een veld met twee vissen en negen dolken. Boven elk wapenschild bevindt zich een voorstelling in reliëf. Deze voorstellingen geven mogelijk de zogenaamde "saterspelen" weer of wellicht een symbolische verwijzing naar de adellijke familie, die de vaas heeft laten vervaardigen. In de voorstelling aan de oostzijde zijn afgebeeld: een naakte zittende figuur, een staande figuur die een doek ophoudt met putto, een putto met mand, een saterfiguur en een naakte vrouw, van wie het gewaad door de sater wordt vastgehouden. De achtergrond wordt gevormd door bomen. In de voorstelling aan de westzijde zijn afgebeeld: een vrijwel naakt liefdespaar met op de achtergrond een kleed aan boomtak, een herme met oudemannenhoofd, twee honden rond een vaas en een boom, twee putti waarvan één met een mand met bloemen. De voorstellingen worden van elkaar gescheiden door de met ranken en bloemen versierde voluutvormige handvatten van de vaas. Het deksel bezit langs de rand ranken en hangende kwastjes en wordt afgesloten door een paddestoelvormige bekroning op een voet met omgekrulde decoraties. Hierop is een granaatappelvormig ornament geplaatst. Waardering Zandstenen SIERVAAS, (vermoedelijk) uit de 18e eeuw. - Van kunsthistorische waarde vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten. - Van ensemblewaarde als onderdeel van een laat-negentiende eeuwse plantsoen-aanleg in formele, geometrische stijl, en als zodanig van bijzonder belang voor het zichtbaar houden van de karakteristieke 19e eeuwse singelstructuur ter plaatse. - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van één aspect van de stedelijke ontwikkeling van Arnhem in de 19e eeuw; namelijk de verfraaiing van de stad met voorname singelparken en tuinornamenten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516722
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zandstenen siervaas in Arnhem

Beeld van Amphitrite

Jansbinnensingel 16
Arnhem
Omschrijving BEELD van Bentheimer zandsteen, voorstellende Amphitrite (godin van de zee), gesitueerd in het plantsoen tussen de Jansbinnen-..

Beeld van Hestia

Jansbinnensingel 10
Arnhem
Omschrijving BEELD van Bentheimer zandsteen, waarschijnlijk voorstellende Hestia (dochter van Kronos en Rhea), gesitueerd in het plantsoen ..

Gietijzeren fontein

Jansbinnensingel 21
Arnhem
Omschrijving Gietijzeren FONTEIN uit 1885 van de firma I. Schütz en Zoon uit Zeist, gesitueerd aan de oostzijde van het plantsoen tussen d..

Gietijzeren fontein

Jansbinnensingel 6
Arnhem
Omschrijving Gietijzeren FONTEIN uit 1885 van de firma I. Schütz en Zoon uit Zeist, gesitueerd aan de westzijde van het plantsoen tussen d..

Kunstoefening

Gele Rijders Plein 2
Arnhem
V.m. gebouw "Kunstoefening", met monumentale neo-klassicistische gevel (1846, ontwerp waarschijnlijk van stadsbouwmeester F.W. van Gendt J.G..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zandstenen siervaas in Arnhem

Foto's (1)