Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Beeld van Poseidon in Arnhem

Tuin Park Landgoed

Jansbinnensingel 27
6811AL Arnhem
Gelderland

Bouwjaar: 1700-1800


Beschrijving van Beeld van Poseidon

Omschrijving BEELD van Bentheimer zandsteen, voorstellende Poseidon (god van de zee), gesitueerd in het plantsoen tussen de Jansbinnen- en Jansbuitensingel nabij de aansluiting met de Apeldoornseweg. Het beeld is geplaatst op een zandstenen sokkel op vierkante grondslag. De sokkel bezit een eenvoudig geprofileerd basement en hierboven een zich licht verjongende schacht met aan elke zijde een paneel met spaarveld, dat aan de onder- en bovenzijde afsluit met een schouderboogje. Hierboven bevindt zich een fries met palmetten en een eenvoudig geprofileerde dekplaat. Poseidon is grotendeels naakt voorgesteld en draagt rond zijn lendenen een sterk geplooid kleed, dat over zijn rechter arm is geslagen en aan de achterzijde neervalt tot aan het voetstuk. Met zijn linker hand houdt hij een tip van het kleed vast. Tussen kleed en benen van Poseidon bevindt zich een grote "Jacobsschelp". Het rechter been fungeert als standbeen en het linker been als speelbeen. Poseidon bezit een lange, in grote slagen weergegeven baard en snor en lang wapperend haar. Op het hoofd draagt hij een kroon. In zijn opgeheven rechter hand houdt hij een (niet oorspronkelijke) lange drietand vast. Waardering Stenen BEELD van de god Poseidon, (vermoedelijk) uit de 18e eeuw. - Van kunsthistorische waarde als goed voorbeeld van een vermoedelijk 18e eeuws beeld met hoogwaardige esthetische kwaliteiten. - Van ensemblewaarde als onderdeel van een laat-negentiende eeuwse plantsoen-aanleg in formele geometrische stijl, en als zodanig van bijzonder belang voor het zichtbaar houden van de karakteristieke 19e eeuwse singelstructuur ter plaatse. - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van één aspect van de stedelijke ontwikkeling van Arnhem in de 19e eeuw; namelijk de verfraaiing van de stad met voorname singelparken. De gift van een groep beelden aan de stad Arnhem door F.G. Staatskin, baron van Brakell tot Brakell is hiervan een bijzondere uitdrukking. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516721
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Beeld van Poseidon in Arnhem

Gietijzeren fontein

Jansbinnensingel 21
Arnhem
Omschrijving Gietijzeren FONTEIN uit 1885 van de firma I. Schütz en Zoon uit Zeist, gesitueerd aan de oostzijde van het plantsoen tussen d..

Beeld van Amphitrite

Jansbinnensingel 16
Arnhem
Omschrijving BEELD van Bentheimer zandsteen, voorstellende Amphitrite (godin van de zee), gesitueerd in het plantsoen tussen de Jansbinnen-..

kunstwerk

velperplein 13
arnhem
BEELD BACCHANTE Standplaats: aan het Velperplein. BEELD van Bentheimer zandsteen, voorstellende een bacchante. Het beeld is geplaatst op ee..

Zandstenen siervaas

Jansbinnensingel 13
Arnhem
Omschrijving Zandstenen SIERVAAS, gesitueerd midden in het plantsoen tussen de Jansbinnen- en jansbuitensingel. De vaas is geplaatst op een..

Winkelwoning, bestaande uit een winkelruimte en bovenwoningen

Roggestraat 31
Arnhem
Inleiding WINKELWONING, bestaande uit een winkelruimte en bovenwoningen, in 1919 gebouwd naar ontwerp van architect W. DE VRIND Jr. Het geb..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)