Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gietijzeren fontein in Arnhem

Overig

Jansbinnensingel 6
6811AJ Arnhem
Gelderland

Bouwjaar: 1885
Architect: I. Schütz en Zoon


Beschrijving van Gietijzeren fontein

Omschrijving Gietijzeren FONTEIN uit 1885 van de firma I. Schütz en Zoon uit Zeist, gesitueerd aan de westzijde van het plantsoen tussen de Janssingels. De fontein vormt het middelpunt van een langgerekt rechthoekig bassin, waarvan de lange zijden in het midden een verbreding vertonen. De fontein bezit een kruisvormige voet. Vanuit het middelpunt rijst een rijk gedecoreerde achtzijdige schacht op, die een groot waterbekken draagt. Op elk van de vier kruisarmen zit een forse water spuwende draak, in de vorm van een griffioen met drakekop. De vleugels raken de schacht van de fontein. Deze is op de tussenliggende zijden gedecoreerd met een hangend koord en een schelpmotief. Hierboven bevinden zich water spuwende vissekoppen. De geprofileerde onderzijde van het fonteinbekken is voorzien van acht panelen met schelpmotieven en guirlandes, versierd met "stromend en spuitend water motieven". Onder de rijk gedecoreerde rand hangen sierknoppen op de hoeken van het achtzijdige bekken. Op de schuine rand van elk der acht zijden bevindt zich een water spuwend schelpmotief, geflankeerd door dolfijntjes. Uit het midden van het waterbekken rijst een ronde sokkel op, waarop twee ineengestrengelde draken zitten. Eén draak heeft een vis in de bek. Uit de bek van de andere draak komt de geprofileerde bloemknopvormige hoofdspuwer van de fontein te voorschijn. De schacht en het waterbekken zijn oker, en de dieren zijn groen geschilderd. Waardering Gietijzeren FONTEIN uit 1885. - Van cultuurhistorisch belang vanwege de verbondenheid met de aanleg van het plantsoen aan de Janssingels in het laatste kwart van de 19de eeuw na afloop van de aldaar gehouden nijverheidstentoonstelling in 1879. - Van kunsthistorische waarde wegens de gaafheid en de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp in eclectische stijl, en van belang voor van het werk van de firma I. Schütz en Zoon uit Zeist. - Van situeringswaarde als essentieel onderdeel van een plantsoen dat wegens de situering in de singelstructuur verbonden is met de 19de-eeuwse stadsuitleg van Arnhem, en als zodanig van bijzondere betekenis voor het aanzien hiervan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516719
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gietijzeren fontein in Arnhem

Beeld van Hestia

Jansbinnensingel 10
Arnhem
Omschrijving BEELD van Bentheimer zandsteen, waarschijnlijk voorstellende Hestia (dochter van Kronos en Rhea), gesitueerd in het plantsoen ..

Zandstenen siervaas

Jansbinnensingel 13
Arnhem
Omschrijving Zandstenen SIERVAAS, gesitueerd midden in het plantsoen tussen de Jansbinnen- en jansbuitensingel. De vaas is geplaatst op een..

Vestagebouw

Jansbuitensingel 5
Arnhem
Inleiding: Voormalig VERZEKERINGSKANTOOR van de N.V. Verzekeringsmaatschappij Vesta, thans kantoorgebouw van de Westermeijer Groep en enkel..

Beeld van Amphitrite

Jansbinnensingel 16
Arnhem
Omschrijving BEELD van Bentheimer zandsteen, voorstellende Amphitrite (godin van de zee), gesitueerd in het plantsoen tussen de Jansbinnen-..

Kunstoefening

Gele Rijders Plein 2
Arnhem
V.m. gebouw "Kunstoefening", met monumentale neo-klassicistische gevel (1846, ontwerp waarschijnlijk van stadsbouwmeester F.W. van Gendt J.G..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gietijzeren fontein in Arnhem

Foto's (3)