Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Beeld van Amphitrite in Arnhem

Tuin Park Landgoed

Jansbinnensingel 16
6811AK Arnhem
Gelderland

Bouwjaar: 1700-1800


Beschrijving van Beeld van Amphitrite

Omschrijving BEELD van Bentheimer zandsteen, voorstellende Amphitrite (godin van de zee), gesitueerd in het plantsoen tussen de Jansbinnen- en Jansbuitensingel. Het beeld is geplaatst op een zandstenen sokkel op vierkante grondslag. De sokkel bezit een eenvoudig geprofileerd basement en hierboven een zich licht verjongende schacht met aan elke zijde een paneel met spaarveld, dat aan de onder- en bovenzijde afsluit met een schouderboogje. Hierboven bevindt zich een fries met palmetten en een eenvoudig geprofileerde dekplaat. De godin Amphitrite is grotendeels naakt voorgesteld en draagt slechts een om de onderbuik en -rug gedrapeerd kleed, dat aan de achterzijde tot aan het voetstuk reikt. Haar linker been dient als standbeen, het rechter als speelbeen. Met de rechter voet staat zij op een schelp. De gereconstrueerde rechter arm is hoog opgeheven. In deze hand droeg zij een spiegel. Van de neerhangende linker arm is de hand verdwenen. Oorspronkelijk hield zij met de linker hand haar lange vlechten vast. Aan haar voeten bevindt zich een dolfijn met opengesperde bek, grote ronde ogen en een kronkelend achterlijf, dat tot aan het bovenbeen van de godin reikt. Een deel van het gewaad hangt over de flank van de vis. Waardering Stenen BEELD van de godin Amphitrite, (vermoedelijk) uit de 18e eeuw. - Van kunsthistorische waarde als goed voorbeeld van een 18e eeuws beeld met hoogwaardige esthetische kwaliteiten. - Van ensemblewaarde als onderdeel van een laat-negentiende eeuwse plantsoen-aanleg in formele geometrische stijl, en als zodanig van bijzonder belang voor het zichtbaar houden van de karakteristieke 19e eeuwse singelstructuur ter plaatse. - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van één aspect van de stedelijke ontwikkeling van Arnhem in de 19e eeuw, namelijk de verfraaiing van de stad met voorname singelparken. De gift van een groep beelden aan de stad Arnhem door F.G. Staatskin baron van Brakell tot Brakell is hiervan een bijzondere uitdrukking. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516718
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Beeld van Amphitrite in Arnhem

Zandstenen siervaas

Jansbinnensingel 13
Arnhem
Omschrijving Zandstenen SIERVAAS, gesitueerd midden in het plantsoen tussen de Jansbinnen- en jansbuitensingel. De vaas is geplaatst op een..

Beeld van Hestia

Jansbinnensingel 10
Arnhem
Omschrijving BEELD van Bentheimer zandsteen, waarschijnlijk voorstellende Hestia (dochter van Kronos en Rhea), gesitueerd in het plantsoen ..

Gietijzeren fontein

Jansbinnensingel 21
Arnhem
Omschrijving Gietijzeren FONTEIN uit 1885 van de firma I. Schütz en Zoon uit Zeist, gesitueerd aan de oostzijde van het plantsoen tussen d..

Gietijzeren fontein

Jansbinnensingel 6
Arnhem
Omschrijving Gietijzeren FONTEIN uit 1885 van de firma I. Schütz en Zoon uit Zeist, gesitueerd aan de westzijde van het plantsoen tussen d..

Beeld van Poseidon

Jansbinnensingel 27
Arnhem
Omschrijving BEELD van Bentheimer zandsteen, voorstellende Poseidon (god van de zee), gesitueerd in het plantsoen tussen de Jansbinnen- en ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)