Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige winkel met twee woningen en stalling in Asten

Gebouw

Kleine Marktstraat 4
5721GG Asten
Noord Brabant

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Voormalige winkel met twee woningen en stalling

Inleiding. Voormalige WINKEL met twee WONINGEN en STALLING, nu in gebruik als horeca met woonruimte. Pand met een oude kern dat omstreeks 1900 gemoderniseerd werd in Ambachtelijk-traditionele vormen en ligt in de kern van Asten, op de hoek van de Marktstraat met de Julianastraat en Kleine Marktstraat. Omschrijving. Eénlaags pand op een rechthoekige plattegrond onder zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de Julianastraat loopt. Het pand is grotendeels gepleisterd, geblokt uitgevoerd voorzien van hoekpilasters. Het achterste gedeelte is in handgevormde baksteen uitgevoerd en heeft een muizetand en een gepleisterde plint. Het dak is gedekt met muldenpannen en aan de Julianastraat voorzien van een gootlijst. De kopse gevel aan de Marktstraat heeft op de begane grond en in de topgevel getoogde T-ramen in een gestucte omlijsting met kuiven. De zijgevel bevat dezelfde ramen. In het midden van de zijgevel aan de Julianastraat is een deur met aan weerszijden rechthoekige ramen aangebracht. Dit geheel is in een gepleisterde omlijsting gevat. Rechts daarvan is een T-raam, als in de voorgevel, aangebracht. In het achterste gedeelte van de zijgevel zijn twee rondboogpoorten aangebracht. Links van de meest linkse daar een gerusticeerde pilaster, rechts een gladde liseen. Getoogd raam aanwezig. De kopse gevel aan de Kleine Marktstraat 4 is voorzien van een verlaagde deur en enkele ramen waaronder een vierruitsraam in de topgevel. De topgevel wordt bekroond door een windveer. De achtergevel is van een enkele aanbouw voorzien en heeft nieuw pleisterwerk. De aanbouw is van recente datum en valt buiten de van rijkswege geldende bescherming. Waardering. Het pand is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde die het heeft als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Tevens is het pand van belang vanwege de bewaard gebleven oorspronkelijke woon/werkfunctie. Het exterieur is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516712
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige winkel met twee woningen en stalling in Asten

Sint Jozef

Julianastraat 2
Asten
Inleiding. FabrikantenVILLA Sint Jozef, de hoofdvorm is gebouwd voor de familie Bluijssen in circa 1850 rond een vermoedelijk oudere kern. ..

Huize Bartholomeus, verpleegtehuis

Koningsplein 1
Asten
Inleiding. Huize Bartholomeus, VERPLEEGTEHUIS. Gesticht door pastoor Bartholomeus Kemps in 1841 als liefdehuis, werd het beheerd als tiend..

Herenhuis met verdieping en risalerende middenpartij, bekroond door een houten fronton

Koningsplein 10
Asten
Herenhuis met verdieping en risalerende middenpartij, bekroond door een houten fronton, midden 19e eeuw. Eenvoudige deuromlijsting met pilas..

Pand zonder verdieping, onder pannen zadeldak, dat links aansluit tegen een puntgevel en rechts doorloopt over nr 14

Koningsplein 12
Asten
Pand zonder verdieping, onder pannen zadeldak, dat links aansluit tegen een puntgevel en rechts doorloopt over nr 14, 18e eeuw. Aan de achte..

Postkantoor met woning

Markt 14
Asten
Inleiding. POSTKANTOOR met WONING, gelegen aan de Markt in het centrum van Asten. Het pand is 1919-1921 naar ontwerp van M. Th. Elout van h..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige winkel met twee woningen en stalling in Asten