Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Graf van J.M.E. van Best, dorpsarts J.B. Verhoeven en L.G.M. Huysmans in Asten

Graf Begraafplaats

Kerkstr.2 (bij)
5720AA Asten
Noord Brabant

Bouwjaar: 1914


Beschrijving van Graf van J.M.E. van Best, dorpsarts J.B. Verhoeven en L.G.M. Huysmans

ASTEN Kerkstraat, ong. Inleiding. GRAF op de begraafplaats van R.K. kerk Maria Presentatie. Het graf van J.M.E. van Best, dorpsarts J.B. Verhoeven en L.G.M. Huysmans dateert uit 1914 en heeft in de decoratie elementen van de Art Nouveau. Omschrijving. Graf, bestaande uit een ommuurd veld van ongeveer vier meter breed en bijna 2,75 meter diep. De muur heeft een iets uitstekende plint en is opgebouwd uit zandstenen blokken. Aan de achter- en zijkanten is de muur circa 1.50 meter hoog en heeft een afdekrand van decoratieve, geprofileerde zandstenen blokken. Aan de voorzijde is de muur laag. Op de hoeken zijn pijlers geplaatst, bekroond door een decoratieve steen met plantenbak. De rechter achterhoek is afgeschuind en hoger opgetrokken. Aan de binnenzijde is vanaf de afgeschuinde hoek, tegen de rechtermuur een lage bank geplaatst. Daarboven bevindt zich, in de hoek een uitstekend gedeelte met opschrift: DE RECHTVAARDIGE/EEUWIGE HERINNERING. In de linkermuur is aan de voorzijde een smeedijzeren poortje tussen pijlers aangebracht. Tegen de binnenzijde van deze muur zijn in drie blokken zandsteen opschriften in reliƫf gemaakt: - HIER RUSTEN/J.M.E. VAN BEST/* VALKENSWAARD 22 AUG. 1881/ + ASTEN 23 NOV. 1914/EN HAAR ECHTGENOOT, - J.B. VERHOEVEN/ARTS TE ASTEN/* DEVENTER 17 JUNI 1874/ + 'S-BOSCH 23 NOV. 1934, - EN DIENS ECHTGENOTE/L.G.M. HUYSMANS/* WOENSEL 23 SEPT. 1881/+ ASTEN 8 SEPT. 1953. Het midden van de achtermuur is hoger opgetrokken en heeft aan de zijkanten voluten en een halfronde bekroning. Aan de binnenzijde is een opschrift aangebracht: RUST ZACHT/MIJN GOEDE BETSY/LIEF MOERDERTJE/SLAAP ZACHT. De pijlers in de linker voor- en rechter achterhoek zijn begroeid met klimop. Waardering. Het graf is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde die het heeft en vanwege de zeldzame vormgeving, het materiaalgebruik en de stijlelementen in de decoratie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516711
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Graf van J.M.E. van Best, dorpsarts J.B. Verhoeven en L.G.M. Huysmans in Asten

Heilige Maria Presentatiekerk

Wilhelminastraat 1
Asten
O.L.Vrouw Presentatie. Gewijd 1898, G.Franssen. Driebeukige neogotische kruisbasiliek, geinspireerd op de 13e eeuwse Franse gotiek, met koor..

Huize Bartholomeus, verpleegtehuis

Koningsplein 1
Asten
Inleiding. Huize Bartholomeus, VERPLEEGTEHUIS. Gesticht door pastoor Bartholomeus Kemps in 1841 als liefdehuis, werd het beheerd als tiend..

Sint Jozef

Julianastraat 2
Asten
Inleiding. FabrikantenVILLA Sint Jozef, de hoofdvorm is gebouwd voor de familie Bluijssen in circa 1850 rond een vermoedelijk oudere kern. ..

Pand zonder verdieping onder met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak tussen tuitgevels

Koningsplein 16
Asten
Pand zonder verdieping onder met rode Holl.pannen gedekt zadeldak tussen tuitgevels. Voorgevel voorzien van witte bepleistering met getrokke..

Pand zonder verdieping, onder pannen zadeldak, dat doorloopt over nr 12

Koningsplein 14
Asten
Pand zonder verdieping, onder pannen zadeldak, dat doorloopt over nr 12, 18e eeuw. Venster met 25-ruitsschuiframen, deur met achtruitsbovenl..

Kaart & Routeplanner

Route naar Graf van J.M.E. van Best, dorpsarts J.B. Verhoeven en L.G.M. Huysmans in Asten