Calvarieberg, centraal in het processiepark gelegen in Asten

Beschrijving van Calvarieberg, centraal in het processiepark gelegen

OMMEL, GEMEENTE ASTEN Marialaan, bij 16, Inleiding. CALVARIEBERG, centraal in het processiepark gelegen. Omschrijving. De Calvarieberg is een met gras, struiken en bomen begroeide opgeworpen zandheuvel. Aan de voorzijde ervan is een bakstenen trap met tien treden aangebracht. Op de top is tegen een houten kruis een gietijzeren corpus gehangen. Het kruis staat op een bakstenen sokkel met hardstenen kapiteel. Waardering. De Calvarieberg is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde en als uitdrukking van geestelijk leven; namelijk de geschiedenis van de Mariadevotie in dit kerkdorp welke een meer dan lokale uitstraling heeft gehad. Als essentieel onderdeel van het processiepark heeft de Calvarieberg ensemblewaarde. OMMEL, GEMEENTE ASTEN Marialaan, bij 16, Inleiding. OFFERBLOK, gelegen aan de voet van de Calvarieberg. Omschrijving. OFFERBLOK, aan de voet van de Calvarieberg. Het geheel bestaat uit een bakstenen kastje op een taps toelopende hardstenen voet. Het kastje heeft aan de voorzijde een natuurstenen plaat met een kleine opening voor geld en het opschrift: "GIJ PELGRIMS DIE DIT OORD BETREEDT, WIE GIJ OOK ZIJT EN HOE GIJ OOK HEET, GIJ ALLE VROOM VAN ZINNEN, BLIJFT STEEDS MARIA MINNEN EN GEEFT UW GIFT MET MILDE HAND, ZO BLIJFT MARIAOORD IN STAND". De achterzijde heeft een ijzeren deurtje. Het kastje heeft een hardstenen afdeksteen met gebogen bovenkant en ingehakte kruistekens. Waardering. Het offerblok is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde en als uitdrukking van geestelijk leven; namelijk de geschiedenis van de Mariadevotie in dit kerkdorp welke een meer dan lokale uitstraling heeft gehad. Als essentieel onderdeel van het processiepark heeft het offerblok ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)