Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaand herenhuis in Ossendrecht

Woonhuis

Aanwas 33
4641JG Ossendrecht (gemeente Woensdrecht)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900


Beschrijving van Vrijstaand herenhuis

Inleiding. Aan de oostelijke zijde van Aanwas, markant gesitueerd op de rand van Zuidpolder en kom van Ossendrecht, nabij uitlopers van de Brabantse Wal, staat een HERENHUIS uit omstreeks 1900. Het vrijstaande Eclectische pand wordt door een ondiepe voortuin met smeedijzeren hekwerk van de openbare weg gescheiden. Omschrijving. Het eenlaags pand heeft een globaal L-vormige plattegrond en wordt gedekt door een mansardedak met losanges. De bakstenen gevels zijn voorzien van gepleisterde banden. De symmetrische straatgevel heeft een anderhalfsteens risalerende middenpartij met vernieuwde deur met bovenlicht, een hardstenen balkon op kunststenen consoles, voorzien van een smeedijzeren hekwerk, met in de daarboven gesitueerde gemetselde topgevel een paar openslaande deuren, eveneens voorzien van een bovenlicht. Deze middenpartij wordt geflankeerd door tweemaal twee getoogde T-schuifvensters, waaronder een hardstenen dorpelcordonlijst. De straatgevel wordt afgesloten door een gemetselde kroonlijst, voorzien van gestucte profileringen en blokjes, waarop de gootlijst rust. Ter linker- en rechterzijde van de topgevel staan tegen het dakschild twee gemetselde dakkapellen, die bekroond worden door een geschilderd pediment. De noordelijke zijgevel heeft een halfvenster. Op de eerste verdieping twee T-schuifvensters. In de zuidelijke gevel op de begane grond een halfvenster en een T-schuifvenster, op de eerste verdieping een T-schuifvenster. Tegen de achtergevel staat aan de noordelijke zijde een uit dezelfde periode stammende eenlaags aanbouw, voorzien van een schilddak met kruispannen. De plint van de gemetselde muren is gepleisterd. In de noordelijke gevel zijn rondlichten aangebracht. Het achtererf, dat bereikbaar is door een U-vormige oprijlaan, is onverhard. De voortuin is afgesloten met een smeedijzeren hek op hardstenen basement, voorzien van een poortje. Het interieur is grotendeels in oorspronkelijke staat met middengang en kamer-en-suite, voorzien van stucplafonds. De keuken heeft gedeeltelijk de oorspronkelijke inrichting. Waardering. Het herenhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van West-Brabant, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het dorpswoonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en delen van het interieur. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van de karakteristieke dorpskern op de hoge wal die de overgang vormt van kleipolders naar het zandgebied. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516703
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaand herenhuis in Ossendrecht

Grotendeels gepleisterd pand zonder verdieping en met hoog, door pannen gedekt zadeldak tussen puntgevels. Voorgevel van 19e-eeuws karakter met houten ..

Aanwas 29
Ossendrecht (Gemeente Woensdrecht)
Grotendeels gepleisterd pand zonder verdieping en met hoog, door pannen gedekt zadeldak tussen puntgevels, wellicht 18e eeuws. Voorgevel van..

Herenhuis in Ambachtelijk-Traditionele stijl met Eclectische elementen

Aanwas 20
Ossendrecht (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. Op de kruising van Aanwas en Oude Dijk staat, markant gesitueerd in de as van de Oude Dijk, een WOONHUIS in Ambachtelijk-Traditi..

Herenhuis in een sobere Eclectische stijl

Burgemeester Voetenstr 23
Ossendrecht (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. Het HERENHUIS is gesitueerd aan de noordelijke zijde van de Burg. Voetenstraat, op de oude akkerbodems tussen de hoger gelegen k..

Herenhuis met hardstenen stoeppalen

Dorpsstraat 3
Ossendrecht (Gemeente Woensdrecht)
Herenhuis met hardstenen stoeppalen. Eerste helft 19e eeuw.

Nederlands Hervormde kerk

Dorpsstraat 10
Ossendrecht (Gemeente Woensdrecht)
Ned. Hervormde kerk. Vroeg 19e eeuws zaalgebouw onder een dak met de pastorie. 18e eeuws kabinetorgel.

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaand herenhuis in Ossendrecht

Foto's (1)