Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument voor een anoniem kind in Putte

Graf Begraafplaats

Antwerpsestraat 269
4645BH Putte (gemeente Woensdrecht)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1910 1910 ca. 1910
Architect: CL. Jockheere, Kiel


Beschrijving van Grafmonument voor een anoniem kind

Inleiding. Op de overigens buiten de bescherming vallende Openbare Begraafplaats, gesitueerd aan de westelijke zijde van de Putseweg te Putte, staat een GRAFMONUMENT voor een anoniem kind bestaande uit een gietijzeren tombe, waarop een beeld van hetzelfde materiaal. Het monument dateert uit ca. 1910 en is gesigneerd "Cl. Jonckheere, Kiel. Antwerpen". Omschrijving. Het geheel in gietijzer uitgevoerde monument bestaat uit een in plattegrond langwerpige tombe in de vorm van een kist, aan de bovenzijde voorzien van een ingegoten langwerpig kruis. Aan de zijde van het hoofdeinde staat op een sokkelachtige geprofileerde onderbouw een beeld van een engelenfiguur met een rouwkrans in de handen. De krans is deels beschadigd. Waardering. Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het gietijzeren grafmonument. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van het atelier Jonckheere en is tevens van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch uiterst zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516699
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafmonument voor een anoniem kind in Putte

Mattemburgh: hoofdgebouw

Antwerpsestraat 185
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Mattembrugh). In neoclassicistische stijl opgetrokken buitenhuis waarvan de kern dateert uit 1846-1848 (ovale k..

Mattemburgh: historische tuinaanleg

Antwerpsestraat 185
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Mattemburgh. In structuur en in detail gaaf bewaarde aanleg in..

Mattembrugh: koetshuis

Antwerpsestraat 185
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Omschrijving TUINMANSWONING ANNEX KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Mattemburgh. Terzijde van het hoofdgebouw staat een witgeschild..

Mattemburgh: tuinmuur behorende tot de buitenplaats Mattemburgh

Antwerpsestraat 185
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Omschrijving TUINMUUR behorende tot de buitenplaats Mattemburgh. De grote moestuin wordt aan drie zijden ommuurd en aan de zuidzijde afge..

Mattemburgh: oranjerie

Antwerpsestraat 185
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Omschrijving ORANJERIE behorende tot de buitenplaats Mattemburgh. Ten zuiden van het hoofdgebouw staat bakstenen oranjerie gebouwd in ca...

Kaart & Routeplanner

Route naar Grafmonument voor een anoniem kind in Putte