Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Kwartier in Hoogerheide

Boerderij

Binnenweg 33
4631LN Hoogerheide (gemeente Woensdrecht)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1885


Beschrijving van Het Kwartier

Inleiding. Aan de oostelijke zijde van de Binnenweg staat, met de nok haaks op de weg, een KEUTERBOERDERIJ met put, daterende uit omstreeks 1885. Omstreeks 1900 is aan de oostelijke zijde een varkensstal aangebouwd. Het huis heeft Ambachtelijk-Traditionele vormen. Omstreeks 1980 is het pand gerestaureerd, waarbij enkele vensters zijn vervangen. De oorspronkelijke detaillering bleef hierbij behouden. Het erf door een ligusterhaag van de openbare weg wordt gescheiden. Omschrijving. De keuterij heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak met oud-Hollandse pannen. Op de westelijke gevel staat een schoorsteen, terwijl de oostelijke gevel door een nokruiter wordt bekroond. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. De zuidelijke voorgevel en de achtergevel hebben smeedijzeren ankers en een gemetselde tandlijst. De indeling van de zuidelijke gevel is als volgt: een beluikt negenruits schuifvenster met hardstenen dorpel en handgesmeed beslag heeft ter rechterzijde een tweetal opgeklampte deuren, beide met een gedeeld bovenlicht. Daarnaast een klein vijfruits licht en een opgeklampte staldeur. De westelijke gevel is gecementeerd. Boven een keldervenster is een vijfruits licht aangebracht. Een dergelijk venster belicht ook de kapverdieping. In de noordelijke gevel zijn twee vierruits lichten aangebracht. Tegen de oostelijke gevel staat de voormalige varkensstal onder lessenaardak. In de gevel een klein keperbooglicht. Waardering. Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van West-Brabant en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de keuterij op de zandgronden. Het object is van architectuurhistorisch belang door de uiterst eenvoudige detaillering, die het kleine woonhuis op het platteland typeert. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het is van belang als een der laatste voorbeelden van een kleine keuterij met erf en haag in westelijk Noord-Brabant. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516698
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Het Kwartier in Hoogerheide

Huis Calven

Calfven 42
Ossendrecht (Gemeente Woensdrecht)
Huis Calven, Dubbel herenhuis, waarvoor een oprijlaan met uitzicht over de Schelde en waarachter boerderijgebouwen. Hardstenen deuromlijstin..

Paardenstal

Oud Hinkelenoorddijk 7
Woensdrecht
Inleiding Ten noorden van de schuur staat, met de nok haaks aan de straat, een kleine PAARDENSTAL, daterende uit omstreeks 1860 en opgetrok..

Karschop

Oud Hinkelenoorddijk 7
Woensdrecht
Inleiding Ten oosten van het woonhuis van het boerderijcomplex staat, verbonden via een tussenlid, een KARSCHOP, daterende uit ca. 1860, en..

Woonhuis in ambachtelijke stijl

Oud Hinkelenoorddijk 7
Woensdrecht
Inleiding. Aan de zuidelijke zijde van het erf staat een WOONHUIS uit omstreeks 1860 in Ambachtelijk-Traditionele vormen met Eclectische mo..

Schuur

Oud Hinkelenoorddijk 7
Woensdrecht
Inleiding. Ten noorden van het woonhuis staat een SCHUUR, daterende uit omstreeks 1860 en opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele stijl me..

Kaart & Routeplanner

Route naar Het Kwartier in Hoogerheide