Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sombre Hadass, grafmonument Bernsohn in Putte

Graf Begraafplaats

Putseweg 24
4645RJ Putte (gemeente Woensdrecht)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1924 1924 ca. 1924


Beschrijving van Sombre Hadass, grafmonument Bernsohn

Inleiding. Op de Israëlitische begraafplaats "Sombre Hadass" staat, direct aan de noordelijke zijde van de oost-west getraceerde hoofdstraat en nabij de grafmonumenten van M. Unterman (5) en M. Halevy (6), het Neo-Romaanse GRAFMONUMENT van de familie Bernsohn, daterende uit omstreeks 1924. Omschrijving. Het in hardsteen en kalksteen uitgevoerde grafmonument heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een getrapt platdak. De achterwand is gesloten en aan de noordelijke zijde voorzien van de inscriptie: "Bernard Bernsohn". In de zuidelijke gevel bevindt zich de hoefijzerboogvormige ingang van het monument, die gesteld is op gekoppelde kolommen. Deze gevel wordt aan de bovenzijde afgesloten door een marmeren band met inscriptie: "La Bonté. L'Abnegation. Le Travail.". In de boogzwikken enkele gestileerde davidsterren in laagreliëf. De zijgevels zijn beide voorzien van dubbele hoefijzerboogvormige openingen, alle gesteld op kolommen, waarvan de middelste gedeeld wordt. Aan de binnenzijde, tegen de achtergevel aangebracht, een plaquette met de opschriften: "Bernard / Bernsohn / Né en Russie (Ukraïne) / le 17 Juin 1865 / Décédé à Anvers / le 18 Mai 1924" en "Françoise / Bernsohn- Stern / Née à Lublin / le 25 Janvier 1872 / Décédé à Anvers / le 1 Mai 1936". Waardering. Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van de joodse grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft architectuurhistorisch belang door de verzorgde detaillering. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een begraafplaats, die cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van belang is als manifestatie van de geschiedenis van de joodse grafcultuur over onze landsgrenzen. Het is gaaf bewaard gebleven en uiterst zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516694
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sombre Hadass, grafmonument Bernsohn in Putte

Sombre Hadass, muur met twee poorten

Putseweg 24
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. De Isralitische begraafplaats "Sombre Hadass" wordt aan de westelijke zijde van de openbare weg (Putseweg) gescheiden door een M..

Sombre Hadass, binnenpoort

Putseweg 24
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Complex Putseweg 24, Putte (3) Inleiding. Op de Isralitische begraafplaats "Sombre Hadass" staat ten noordwesten van het (buiten de besche..

Sombre Hadass, grafmonument Unterman

Putseweg 24
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. Op de Isralitische begraafplaats "Sombre Hadass" staat, aan de noordelijke zijde van de oost-west getraceerde hoofdstraat en nab..

Sombre Hadass, grafmonument Max Halevy

Putseweg 24
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. Op de Isralitische begraafplaats "Sombre Hadass" staat, nabij de ingang, direct ten zuiden van de oost-west getraceerde hoofdstr..

Sombre Hadass, monument

Putseweg 24
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. In de zuidoostelijke hoek van de begraafplaats "Sombre Hadass" van de H. Stichting van Waarachtige Liefdadigheid te Putte, bevin..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sombre Hadass, grafmonument Bernsohn in Putte