Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sombre Hadass, monument in Putte

Graf Begraafplaats

Putseweg 24
4645RJ Putte (gemeente Woensdrecht)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1935


Beschrijving van Sombre Hadass, monument

Inleiding. In de zuidoostelijke hoek van de begraafplaats "Sombre Hadass" van de H. Stichting van Waarachtige Liefdadigheid te Putte, bevindt zich op het oudste deel van de begraafplaats een Traditionalistisch MONUMENT, uit 1935, dat herinnert aan de mutatie van veel joodse graven van de omstreeks 1930 geruimde Antwerpse openbare begraafplaats Kiel, naar de Israëlitische begraafplaatsen te Putte. Omschrijving. Het geheel in hardsteen uitgevoerde monument bestaat uit een in plattegrond cirkelvormige, getrapte onderbouw, waarop een kubus-vormig lichaam, met een getrapte bovenbouw, bekroond door een gestileerde granaatappel met davidsterren. Aan de westelijke, zuidelijke, oostelijke en noordelijke zijde staan achtereenvolgens de opschriften: "Hier rusten de stoffelijke overblijf / selen van de graven (1828-1921) van / de ontruimde Kielbegraafplaats te / Antwerpen. Overgebracht door de zor / gen van het Centraal Comité opgericht / in 1931 op initiatief der drie Chevros / Kadischds te Antwerpen onder voor / zitterschap van wijlen den Heer Max / Halevy in leven President van de / Israëlitische Gemeente van Antwerpen / Dit gedenkteken werd onthuld / 24 Eloel 5695 - 22 September 1935", "De afgevaardigden van de Chevra Kadischa / van de Israëlitische Gemeente van Antwerpen / Jules Schmerb / President van de Israëlitischen Gemeente / Simon Aptroot / Secretaris van de Israëlitischen Gemeente / Sam Fischer / Ch. S. Moed", "De afgevaardigden van Chevra Kadischa / Machsikei Hadass: / Ch. Finkelstein / F. Ratzersdorfer / S. Rottenberg", en "De afgevaardigden van de / Israël. Begrafenisvereen. / 'Antwerpen-Frechiestichting' / S.J. Duizend / G. Koekoek / Ph. Polak." Waardering. Het grafmonument is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van de joodse grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van beeldhouwersateliers. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een reeks begraafplaatsen, die cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van belang is als manifestatie van de geschiedenis van de joodse grafcultuur over onze landsgrenzen. Het is gaaf bewaard gebleven en uiterst zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516693
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Joodse begraafplaats Frechie stichting Putte
Joodse begraafplaats Putte Joods Frechie.JPG
Huidige straat Noordweg
Huidige eigenaar Frechie stichting
Jaar van stichting niet bekend
Aantal grafstenen >10.000
Toegankelijkheid Afgesloten
Portaal  Portaalicoon   Jodendom
Joodse begraafplaats Machsike Hadass Putte
Joodse begraafplaats Putte Machsike Hadass.JPG
Huidige straat Noordweg
Huidige eigenaar Machsike Hadass
Jaar van stichting niet bekend
Aantal grafstenen >10.000
Toegankelijkheid Tijdens openingsuren
(alleen voor familieleden)
Portaal  Portaalicoon   Jodendom
Joodse begraafplaats Shomre Hadass Putte
Joodse begraafplaats Putte Joods Antwerpsestraat.JPG
Huidige straat Putseweg
Huidige eigenaar Shomre Hadass
Jaar van stichting niet bekend
Aantal grafstenen >10.000
Toegankelijkheid Afgesloten
Portaal  Portaalicoon   Jodendom

In het grensplaatsje Putte liggen drie Joodse begraafplaatsen.

Putte ligt deels in de Nederlandse provincie Noord-Brabant en deels in de Vlaamse provincie Antwerpen. De drie Joodse begraafplaatsen zijn genoemd naar de drie Joodse gemeenschappen in Antwerpen:

Alle drie de begraafplaatsen liggen op Nederlands grondgebied in de gemeente Woensdrecht. Het totaal aantal begravenen is niet bekend, maar het zijn er tienduizenden. De begraafplaatsen zijn tezamen wel een hele straat lang en staan helemaal vol. Vanuit een vliegtuig op volle hoogte (ca. 10 km) zijn de drie begraafplaatsen nog goed te zien, zo groot zijn ze.

Putte vormde nooit een zelfstandige Joodse gemeenschap, maar viel onder Bergen op Zoom. Op de drie begraafplaatsen van Putte en op de Joodse begraafplaats van Bergen op Zoom zijn veel Belgische Joden begraven, omdat in België niet kan worden gegarandeerd dat een begraafplaats eeuwig bewaard kan blijven.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Sombre Hadass, monument in Putte

Sombre Hadass, muur met twee poorten

Putseweg 24
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. De Isralitische begraafplaats "Sombre Hadass" wordt aan de westelijke zijde van de openbare weg (Putseweg) gescheiden door een M..

Sombre Hadass, binnenpoort

Putseweg 24
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Complex Putseweg 24, Putte (3) Inleiding. Op de Isralitische begraafplaats "Sombre Hadass" staat ten noordwesten van het (buiten de besche..

Sombre Hadass, grafmonument Unterman

Putseweg 24
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. Op de Isralitische begraafplaats "Sombre Hadass" staat, aan de noordelijke zijde van de oost-west getraceerde hoofdstraat en nab..

Sombre Hadass, grafmonument Max Halevy

Putseweg 24
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. Op de Isralitische begraafplaats "Sombre Hadass" staat, nabij de ingang, direct ten zuiden van de oost-west getraceerde hoofdstr..

Sombre Hadass, grafmonument Bernsohn

Putseweg 24
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. Op de Israëlitische begraafplaats "Sombre Hadass" staat, direct aan de noordelijke zijde van de oost-west getraceerde hoofdstra..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sombre Hadass, monument in Putte