Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Poort in Putte

Graf Begraafplaats

Putseweg 38 A
4645RJ Putte (gemeente Woensdrecht)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1924


Beschrijving van Poort

Inleiding. De POORT van de Israƫlitische begraafplaats van de I.B.V.A.-Frechie-stichting, staande aan de Putseweg (genummerd No. 34), dateert uit 1924 en bestaat uit twee bakstenen getrapte pijlers met aangrenzend muurwerk, en een smeedijzeren tweedelig hekwerk. Het gebouwtje vertoont Expressionistische vormen. Omschrijving De POORT is gemetseld in machinale baksteen en is geleed door lisenen. In de pijlers ter weerszijden van het hekwerk zijn twee hardstenen platen ingemetseld, respectievelijk voorzien van de inscripties: "Alles gaat naar een plaats / alles komt van stof / en keert tot stof weder / Pred. III-20", en "Deze poort is aangeboden / door de familie David Zinger / ter nagedachtenis van wijlen / mevr. Flora Zinger Jessurun Lobo / overl. te Antwerpen op 21 Jan. 1924 / Antwerpen Mei 1924". Het tweedelige hekwerk is van smeedijzer. In het werk zijn de letters I-B en V-A opgenomen, alsmede davidsterren. Van de poort leidt een pad met klinkers en een laanbeplanting van platanen en rododendrons naar het onverharde plein met aula en ontvangsthuis. Waardering De POORT van de begraafplaats is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van de joodse grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorisch belang door de verzorgde detaillering. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een begraafplaats, die cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van belang is als manifestatie van de geschiedenis van de joodse grafcultuur over onze landsgrenzen. Het is gaaf bewaard gebleven en uiterst zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 516690
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Poort in Putte

Aula

Putseweg 36
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. De AULA op de Isralitische begraafplaats van de I.B.V.A.-Frechie-stichting dateert uit ca. 1915 en is uitgevoerd in Overgangssti..

Ontvangstgebouw

Putseweg 36
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding Het ONTVANGSTGEBOUW op de Isralitische begraafplaats van de I.B.V.A.-Frechie-stichting dateert uit 1924 en werd gebouwd ter geleg..

Grafmonument van de familie Horowitz

Putseweg 36
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding Op de Isralitische begraafplaats van de I.B.V.A.-Frechie-stichting bevindt zich, in het verlengde van de linden-allee, die het ke..

Poort

Putseweg 36
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. De POORT op de Israƫlitische begraafplaats van de I.B.V.A.-Frechie-stichting, staande aan de Noordweg 36, bestaat uit een bakst..

Sombre Hadass, muur met twee poorten

Putseweg 24
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. De Isralitische begraafplaats "Sombre Hadass" wordt aan de westelijke zijde van de openbare weg (Putseweg) gescheiden door een M..

Kaart & Routeplanner

Route naar Poort in Putte